Lanene i chia sjemenke su zdrav i bogat izvor omega-3 masnih kiselina

Autor:

30.09.2021., Park Luja Soletica u Gruzu, Dubrovnik - U parku Luja Soletica u Gruz, otvoren je danas 18. po redu Mediteranski sajam zdrave hrane i ljekovitog bilja koji ce potrajati do 3. listopada.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL (30.09.2021., Park Luja S

Lanene i chia sjemenke su zdrav i bogat izvor omega-3 masnih kiselina, jer u 2,5 žlice sadrže čak pet do šest puta veće količine od dnevnih potreba. Obje vrste su izvrstan izvor antioksidansa, vlakana i mineralnih tvari, sadrže oko 40% dnevnih potreba za vlaknima. Nutritivne vrijednosti ovih namirnica i najjednostavnije recepte pogledajte ovdje.

Lan je jedna od najstarijih kultura. Prijevod latinskog naziva ove biljke, Linum usitatissimum, znači ‘vrlo koristan’, jer se cijela biljka može u potpunosti iskoristiti.

Chia sjemenke potječu od pustinjske biljke iz porodice metvice, Salvia hispanica. Kultivirali su je još drevni Azteci, a raste u zemljama Južne i Središnje Amerike.

Glavna razlika između lanenih i chia sjemenki je u opni. Lan treba svakako samljeti prije konzumacije ili dodavanja jelima. Chia ima poroznu opnu koja upija tekućinu te je potrebno 10-15 minuta kako bi se sjemenke pretvore u masu te ih ne treba mljeti.

Chia sjemenke se razlikuju po stabilnosti omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje mogu kroz dulje vrijeme stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Suprotno tome, sjemenke lana znatno brže užegnu.

Laneno sjeme pokazalo se korisno kod ublažavanja kožnih poremećaja. Jedna žlica lanenog sjemena dnevno učinkovito pomaže pri snižavanju povišenog krvnog tlaka. Alfa – linolenska kiselina iz lanenog ulja smanjuje opasnost od pojave bolesti srca. Bitan sastojak lanenog sjemena su fitokemikalije lignani, za koje se smatra da imaju i svojstvo prevencije karcinoma. Chia je korisna u prehrani dijabetičara, sportaša te svih koji žele obogatiti prehranu omega-3 masnim kiselinama.

Postoje još brojne blagotvorne prednosti konzumacije ovih namirnica. Ove sjemenke može konzumirati i velik broj ljudi podložnih alergijama, no ipak je potrebno savjetuvati se s nutricionistom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.