Lalovac: “Vlada ulazi u mirovinski sustav da bi povećala plaće za 17 eura. Šah-mat. Game over”

Bivši ministar financija Boris Lalovac gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao zašto ne osjećamo rast plaća.

“Iz dva razloga. Prvo je zato što inflacija trči brže od plaća. U zadnje dvije godine e inflacija počela značajnije djelovati na gospodarstvo, a plaće tek zadnjih godinu dana. Drugo, zato što su cijene hrane i potrepština duplo veće od inflacije. Ostaje nam manje dohotka. To je spirala kojoj još ne vidimo izlaza”, odgovorio je Lalovac.

Dobivamo li išta s tim ako puštamo novac više povećavanjem plaća u sustav ili se spirala hrani, upitan je.

“Zapravo se samo hrani, međutim činjenica je da sada imamo najave i viceguvernera da ne bi smjeli povećavati plaće. I prije plaća su rasle marže poduzetnika, cijelu prošlu godinu. Bile su glavni generator inflacije. Kada se treba usporiti onda se kaže da treba štedjeti na plaćama radnika. To svakako nije dobro”, navodi Lalovac.

‘Tu više nema prostora’

Na pitanje ima li prostora da se toliko intervenira u porezni sustav, bivši ministar kaže: “Nema više prostora. Prema zadnjim podacima oko 53 posto poreznih obveznika nije u sustavu poreza na dohodak. Prije je to bilo 2/3. Sada se smanjilo. Tu više nema prostora. To je Vlada pokušala napraviti da zadire u mirovinski sustav da bi povećala plaće”.

Potom je pojasnio koliko je to dobar potez. “”To je izuzetno loš potez, pogotovo ako znamo da smo zemlja 3. najgora s omjerom radnika i umirovljenika. 80-ih je godina 400 radnika je hranilo 100 umirovljenika. Danas 130 radnika hrani 100 umirovljenika. Sadašnji radnici plaćaju sadašnje mirovine. To je jedan od najgorih omjera u Europi. Nama je to jedan užasno veliki problem. Imamo i demografski problem. To je rupa koja je dosta velika. Već sad plaćamo 20 mlrd iz PDV-a da bi mogli isplatiti mirovine. Baš prema prezentaciji Vlade 2024. plaćat ćemo 25 mlrd. iz PDV-a za mirovine. Moram priznati da me čudi takav oblik politike”.

Na pitanje je li ugrožen mirovinski sustav, kaže: “Dugoročno je, imamo malen broj radnik u odnosu na umirovljenike. Jedan od najgorih omjera, a i ovo malo što imamo mirovinskog sustava sada smo ga otvorili. Premijer je rekao da bi povećali plaću za 40 eura, uzeo je iz mirovinskog sustava 2,5 mlrd kuna. On je rekao da ćemo ih vratiti iz PDV-a”

Ako nije dobra ideja grabiti u mirovinski sustav, više od 50% radnika ne bi osjetilo intervencije u porezu na dohodak. Kako povećati u budućim intervencijama plaće?

“Nažalost, poslije izmjena – Vlada pokazuje nemoć. Toliko najavljivana reforma gdje ulazite čak i u mirovinski sustav da bi nekome povećali plaću za 17 eura pokazuje šah-mat. Game over. Što se tiče administrativnog povećanja plaća sada je sve na poduzetnicima povećaju plaće. Nažalost, cijelu prošlu godinu su radili na maržama, ne na plaćama. Imamo duplo manju plaću nego Slovenci”, odgovara Lalovac.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner