LALOVAC: “Banke moraju uvesti jednogodišnji moratorij na kredite, čudi me zašto ne žele”

Bivši ministar financija Boris Lalovac danas je gostovao u ‘Točki na tjedan’ N1 televizije. Upozorio je da sada nema mjera pomoći građanima već samo poduzećima te najavio da će SDP u Saboru predložiti paket mjera, među njima i zakon o moratoriju na kredite banaka.

“Trgovački lanci sada imaju robe jer su bili pripremljeni na 20 milijuna turista. A sada bi trebalo naše poljoprivredne kapacitete okrenuti prema izvozu. Slijedi nam najvažnija bitka – održavanja solventnosti trgovačkih društava i to je bitka svih bitaka”, rekao je.

Dodao je kako je pozvao guvernera HNB-a da svaka dva tjedna izvještava javnost koliko su banke omogućile novih sredstava likvidnosti trgovačkim društvima i on se s tim složio.

Nastavlja da će SDP u ponedjeljak u Saboru predložiti, među ostalim, i zakon o moratoriju na kredite dužnika. Kaže kako se to mora riješiti zakonski jer su banke i kod krize u švicarcu govorile da daju moratorij na tri mjeseca, a Vlada je donijela odluku da se tečaj zamrzne na godinu dana i tako pomogla građanima.

“Banke sada idu sličnim principom, a neće ništa biti riješeno u roku tri mjeseca jer nakon tri mjeseca ove koji su sada na proračunu poduzeća neće moći zaposliti taj obujam ljudi koji prima novac od države jer poduzeća kreću od nule i to će biti problem”, kaže i naglašava da bi nezaposlenost mogla zahvatiti i do 300.000 ljudi.

“HNB je rekao bankama da daju moratorij na godini dana jer nemaju trošak i zato me čude Vlada i banke da ne daju tu sigurnost građanima. Očekujemo da Vlada da podršku zakonu o moratoriju jer su rekli da će podržati sve dobro što dolazi iz oporbe”, rekao je Lalovac.

Komentiraj