Zdenko Runjić, dipl.ing. elektrotehnike koji je s lakoćom stvarao glazbu


Bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih skladatelja zabavne glazbe 20. stoljeća. Zdenko Runjić, dipl.ing. elektrotehnike i dugogodišnji direktor u Jugoplastici bez ikakve formalne glazbene naobrazbe ispisao je povijest, note koje će se pjevati još dugo i glasno.

Prije nekoliko godina o njemu je pričala njegova kći Ivana: “Meni je prije svega nevjerojatno kako se on uopće odlučio baviti glazbom. On je kao mladić čuo pjesmu ‘Volare’ s festivala u San Remu (iz 1958. godine) i nakon toga se odlučio baviti glazbom. On je tada jednostavno donio odluku da će postati kompozitor. Meni je to fascinantno. To je kao da sada ja odlučim postati astronaut. Studirao je nešto sasvim drugo, elektrotehniku, a iz glazbenog je valjda uvijek imao – dvojku. No, kako je uvijek bio dobar u matematici, a znamo da su matematika i glazba slični, on je naučio skladati kroz neke svoje matematičke sheme. Ali ja vjerujem ipak da je to nešto s čime se rodiš, taj talent ili predispozicija za bavljenje glazbom. Pogotovo u njegovu slučaju. Jer on je s nevjerojatnom lakoćom stvarao pjesme – to je naprosto izlazilo iz njega. Kod njega su posebno fascinantni ti rani radovi, glazba koja je nastala ‘60-ih i ‘70-ih godina, pogotovo Oliverovi albumi.”

Zdenko Runjić je umro od moždanog udara 27. listopada 2004. godine, dok se oporavljao od posljedica srčanog udara u Krapinskim Toplicama. Zbilo se to dan nakon što je proslavio 62. rođendan.

 

Komentiraj