Zastupnica britanskih laburista Angela Eagle izjavila je u nedjelju da želi voditi stranku na idućim parlamentarnim izborima i da se natječe za nasljednicu sadašnjeg predsjednika Jeremya Corbyna kako bi pokušala ujediniti stranku.

Corbyn je odbio podnijeti ostavku nakon referendumske odluke o izlasku Velike Britanije iz EU-a, unatoč brojnim ostavkama članova njegova tima i izglasavanja nepovjerenja među velikom većinom laburističkih zastupnika.

Eagle, koja će kandidaturu službeno objaviti u ponedjeljak, rekla je da je Corbyn izgubio povjerenje zastupnika svoje stranke i nije na pravi način komunicirao s biračima.

“Vjerujem da sam prava osoba da vodim stranku u izbore”, izjavila je.

“Ovo je bitka za zdravu i ujedinjenu Laburističku stranku, za snažnu oporbu važnu za funkcioniranje demokracije”, dodala je Eagle.

Corbyn je u nedjelju rekao kako očekuje da će automatski biti kandidat za čelnika stranke, bez potrebe da ga nominiraju zastupnici.

“Očekujem da ću biti kandidat jer stranački statut govori da se čelnik stranke, ako netko dovodi u pitanje njegov položaj, u svakom slučaju mora naći na glasačkim listićima”, izjavio je Corbyn.

Komentiraj