Robert Anic/PIXSELL

Laburisti protiv smanjenja cijene rada

Hrvatski laburisti usprotivili su se u utorak najavi ministra gospodarstva Tomislava Panenića da “treba u dogledno vrijeme pronaći modele kako smanjiti cijenu rada”, upozorivši da je prema podacima Eurostata za 2014. godinu prosječna satnica u Hrvatskoj iznosila 9,4 eura, što je 2,5 puta manje od prosječne satnice u EU koja je bila 24,6 eura.

Laburisti smatraju da Panenić favorizira kapital na štetu radnika, kao i cijela Vlada Tihomira Oreškovića koja je “antiradnička orijentirana”. “U zemlji u kojoj od jedva 1,3 milijuna zaposlenih više od 60 posto prima ispodprosječnu plaću, u kojoj je između 250 i 300 tisuća nezaposlenih, u kojoj je više od 300 tisuća građana blokirano, najava smanjenja cijene rada samo će dodatno povećati stopu siromaštva”, ističu laburisti u priopćenju.

Suprotno tendencijama u EU, koje idu prema skraćenju radnog tjedna, u Hrvatskoj se najavljuje i devetsatni radni dan, uz ukidanje plaćene stanke, čime se samo ide ususret zahtjevima poslodavcima.

Vlada nije kao svoj cilj istaknula smanjenjenje ogromnog zaostatka prosječne plaće u Hrvatskoj za onom u EU, niti ispunjava svoja predizborna obećanja o reformama od kojih je pod pritiskom unutarkoalicijskih sukoba odustala, kao i o najavljenom dovođenju brojnih velikih investicija. Uspjelo joj je samo dodatno sniziti dugoročni rejting države, uz zadržavanje negativnih izgleda, stoji u priopćenju.

Komentiraj