Osam labudova na jezeru Šoderica pored Koprivnice uginulo je od ptičje gripe u tjedan dana, ali još nije utvrđeno o kojem podtipu virusa se radi, doznaje se u Centru za peradarstvo, koji vlasnicima domaće peradi preporuča da ih drže u zatvorenom.

“Pretraživanje influence među divljim pticama obavlja se samo zbog toga da bi se vidjelo postoji li u nekoj regiji opasnost od zaraze za perad u uzgoju,” kaže predstojnik Centra za peradarstvo Vladimir Savić i dodaje da je riječ o prirodnoj pojavi s kojom se priroda sama bori.

“Virus koji cirkulira Hrvatskom i Europom nije opasan za ljude ni za ostale sisavce, odnosno ovdje se ne radi o javnozdravstvenom problemu, nego o mogućem gospodarskom,” rekao je Savić, koji preporuča vlasnicima peradi da ih drže u zatvorenom sve dok ne prođe opasnost od zaraze.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.