‘Labuđe jezero’ – prva online premijera

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu produciralo 14-minutnu baletnu predstavu

Hrvatsko narodno kazalište proizvelo je prvu online predstavu u Hrvatskoj – prošle subote u podne emitiran je balet „Labuđe jezero“, 14-minutna predstava koju je osmislila, koreografirala i režirala prvakinja splitskog Baleta Eva Karpilovska. Kako je rekao Srećko Šestan, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u svega dva dana od premijere suvremeno „Labuđe jezero“ – u kojem likovi imaju masku i bore se protiv zla, a to je koronavirus – pogledalo je 14.000 ljudi, što smatra iznimnim uspjehom.

“Čim su se zbog pandemije koronavirusa zatvorila kazališta, odmah su umjetnici splitskog HNK počeli snimati razne filmove i projekte koji su imali oko 270.000 pregleda na raznim internetskim platformama. Putem kanala na YouTubeu prikazali smo i dvije opere, „Moć sudbine“ i „Trubadura“. Kako su ti spomenuti filmovi i projekti naših umjetnika bili sve bolji i kvalitetniji i imali sve veću gledanost, Ilir Kerni, ravnatelj baleta HNK u Splitu, došao je na ideju da snime naše viđenje tog baleta. Inače, ova premijera trebala se održati 16. svibnja, ali je sad sve, nažalost, na čekanju. Ovaj 14-minutni film zaista je ispao sjajan i, eto, došlo je do prve online premijere u Hrvatskoj, na što smo jako ponosni. Cilj je bio pokazati kako bi danas izgledala priča o Labuđem jezeru, tijekom pandemije”, rekao je Šestan.

Napomenuo je da su svi online projekti tek održavanje kontakta s publikom i nikako ne mogu zamijeniti kazalište uživo. Da je kazalište moguće zamijeniti, već bi se to dogodilo sa svim medijima kojima smo okruženi, ali kazalište je sve to preživjelo. Šestan se nada da će u tjednima koji slijede epidemiološka situacija biti dovoljno dobra da se u kazalište barem vrate zaposlenici koji će, naravno uz posebne uvjete, početi pripremati nove projekte:

“Ti će projekti biti drugačiji i mi smo spremni na sve, ali morate znati da je ministrica u pravu kad kaže da se u slučaju kazališta ne smije razmišljati samo o publici. Lako je u dvoranu u koju stane 500 ljudi smjestiti njih sto ili 200, zbog održavanja distance. Ali kako ćete izvođače maknuti jedne od drugih kad je riječ o intimnim predstavama gdje je njih na sceni nekoliko? Čak da je riječ i o monodrami, to nikad nije jedan čovjek već i inspicijent, i garderoba, i tehničari. Kad za to dođe vrijeme, mi ćemo biti spremni.”

S obzirom na trenutačnu situaciju i restriktivne mjere koje su na snazi, može se zaključiti da je sezona u zatvorenom prostoru završena i čekaju se ljetni festivali na otvorenom, kada će se moći ipak biti slobodniji kad je je izvođenje u pitanju.

Komentiraj