Kvantno računanje će donijeti mnoge promjene u budućnosti

Screenshot YouTube

U zadnje vrijeme mnogi projekti i eksperimenti pokazuju sve veći napredak u tehnologiji kvantnog računanja i predstavljanja i strukturiranja podataka na ovaj način.

Sve je sigurnije da će kvantno računanje donijeti mnoge promjene u budućnosti globalnog tehnološkog razvoja. Ponavlja se kako bi kvantna računala i kvantno računanje u prvoj većoj primjeni na širem nivou bili korišteni za sigurnost i čuvanje podataka. Velike tehnološke tvrtke, znanstvene institucije i organizacije već posjeduju ovu tehnologiju te ju koriste baš za takav oblik zadaća.

Googleov tim je u kolovozu prošle godine predstavio najprecizniju i dosad najveću kemijsku simulaciju na svom kvantnom računalu. Znanstvenici su se usredotočili na prikaz reakcije atoma vodika. Krajem 2020. godine grupa fizičara i drugih znanstvenika sa Sveučlišta u Calgaryu je uspjela premjestiti kvantne bitove kroz optički kabel u dužini od 44 kilometara između dvije zasebne mreže. Točnost je bila iznad 90 posto. Znanstvenici su tada otkrili kako sljedeće godine planiraju postaviti manju internetsku mrežu na području Chicaga.

Kvantno računanje ima veliku poslovnu vrijednost. Očekuje se kako će ova tehnologija donijeti nove sustave za kontrolu i rad s financijskim podacima, a napredak će biti vidljiv i u znanosti, području umjetne inteligencije i autoindustriji.

 

Komentiraj