Kuvajt traži reakciju UN-a; SAD: “Izrael je u Gazi bio suzdržan”

EPA/MOHAMMED SABER

Kuvajt je u utorak najavio da će predložiti nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o “zaštiti palestinskih civila” nakon nasilja u Pojasu Gaze, dok je SAD pohvalio izraelsku suzdržanost protiv Hamasa.

Vijeće sigurnosti sastalo se nakon najkrvavijeg dana za Palestince od rata u Pojasu Gaze 2014. U ponedjeljak ih je na granici s Izraelom ubijeno 60, po podacima palestinskog ministarstva zdravstva, dok je SAD svečano otvarao svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu.

“Teroristička organizacija Hamas godinama potiče na nasilje, puno prije nego je SAD odlučio preseliti svoje veleposlanstvo”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. “Nijedna zemlja u ovom Vijeću ne bi postupila suzdržanije od Izraela.”

Palestinski veleposlanik Riyad Mansour rekao je da je izraelska “okupacija glavni uzrok nasilja u regiji”. Pozvao je Vijeće da “odmah djeluje kako bi se zaustavio pokolj palestinskog naroda”.

Izrael tvrdi da postupa u samoobrani kako bi zaštitio svoje granice i zajednice i za sve okrivljuje Hamas.

Kuvajtski veleposlanik Mansour al-Otaibi rekao je novinarima prije sastanka da će vjerojatno u srijedu iznijeti nacrt rezolucije o ovom nasilju. Ne zna se kada bi se o njemu moglo glasati.

Istaknuo je da Izrael kao okupatorska sila mora po Ženevskoj konvenciji osigurati zaštitu za palestinske civile, no on to nije učinio, pa želi da Vijeće učiniti nešto po tom pitanju.

SAD će vjerojatno uložiti veto na bilo kakvu odluku VS UN-a, smatraju diplomati.

SAD je u ponedjeljak blokirao izjavu Vijeća koju je pripremio Kuvajt, a koja je izražavala “šokiranost i tugu zbog ubojstva palestinskih civila” i pozivala na neovisnu i transparentnu istragu, kazali su diplomati.

Al-Otaibi je rekao da se nacrtom rezolucije želi “osigurati međunarodnu zaštitu za civile”, ali i dodao da se “još ne razgovara o mirovnoj misiji”.

Izaslanik UN-a za Bliski istok Nickolay Mladenov izvijestio je u utorak VS UN-a o nasilju u Gazi. Kazao je da za ubojstva “nema opravdanja” i da “Izrael ima dužnost osigurati primjerenu upotrebu sile”.

Kazao je također da Hamas “ne smije koristiti prosvjede kao priliku za postavljanje bombi kod ograde i provokacije” podmetanjem svojih operativaca među prosvjednike.

Komentiraj