KUTLEŠA: “Prenaglo smo popustili mjere, sad je kao da ih nije ni bilo”

Prenaglo smo popustili mjere, i sad imamo što imamo, izjavio je voditelj Odjela intenzivne njege u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Marko Kutleša u intervjuu za Jutarnji list.

“U popuštanje mjera je sigurno trebalo ići, ali da je to bilo prenaglo, jest, i da se nisu tako lako trebale otvoriti granice, nisu. Sad se to pokazuje kao pogreška. Znam da treba balansirati između ekonomije i zdravlja ljudi, ali smatram da bi zdravlje trebalo biti na prvome mjestu. S druge strane, turistička sezona ionako će biti slaba i ne znam hoćemo li baš puno dobiti tim otvaranjem”, kazao je Kutleša.

Sad, pak, “imamo situaciju kao da mjera nikad nije niti bilo, a bilo ih je. Prvi smo udar uspješno suzbili i epidemiološka je situacija bila dobra, a potom smo sve to profućkali. I sad smo opet na broju oboljelih kao na vrhuncu pandemije. Jučer je bio drugi najveći broj zaraženih od početka pandemije. I mislim da to neće tako brzo popustiti. Osobito jer sad imamo i lokalnu transmisiju”, kaže Kutleša.

Po njegovoj ocjeni, “Stožer je na početku radio odličan posao, a kad su stvar stavili pod kontrolu, počelo se popuštati i na bolesti skupljati političke poene te situaciju koristiti za PR”. Ocjenjuje kako je “teško da bi bilo koji epidemiolog sam išao na tako naglo otvaranje. Činjenica je da se sve manje pitalo struku, a pita ih se tek sad kad se situacija iznova zahuktala. U međuvremenu se radilo po čisto političkoj odluci”, tvrdi i dodaje kako nema dvojbe da se “politika borbe s pandemijom promijenila zbog izbora”.

Kutleša ne misli da je Hrvatska prigrlila takozvani “švedski model” borbe s virusom. “To nije dobar model. Ne znam točno što je sve taj model podrazumijevao, ali znam da su njihovi rezultati u borbi protiv virusa poražavajući. Mi smo, dok je stvar bila nejasna, imali striktni lockdown, koji sigurno ne može dugo trajati, ali trebali smo se polako vraćati u normalu. Umjesto toga, odjednom smo prebacili u ‘normalno’ kao da se nikad ništa nije dogodilo. I sad imamo to što imamo”.

Komentiraj