Kutleša: ‘Epidemiološke mjere djeluju, ali oprezni smo zbog novog soja virusa’

Dr. Marko Kutleša, pročelnik u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, za Zagreb News govori o padu novooboljelih od koronavirusa, učinku cjepiva i povratku u normalu

Hrvatska nakon nekoliko mukotrpnih mjeseci konačno bilježi pad oboljelih od koronavirusa. Zadnjih tjedana broj dnevno novooboljelih uglavnom je ispod tisuću, dok je postotak pozitivnih na testiranju oko deset posto. Zagreb je do prije par mjeseci imao 800 novooboljelih dnevno, dok je taj broj ovih dana oko 100. Pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, doktor Marko Kutleša, govori o padu novooboljelih, povratku u normalu i cjepivima.

ZG News: Zadnjih dana i tjedan vidimo pad novooboljelih od koronavirusa. Kakvo je stanje u ‘’Franu Mihaljeviću’’? Jeste li i dalje popunjeni? Koliko imate pacijenata koji boluju od koronavirusa?
Pad novooboljelih je osjetan. On se vidi kroz pad broja bolesnika koji zahtijevaju bolničko i intenzivno liječenje. Na današnji dan, 21. siječnja, na intenzivnoj trenutno imamo 20 bolesnika, od kojih je pet na ECMO aparatu.

ZG News: Zagreb bilježi puno manji broj novooboljelih nego prije par mjeseci, kad je imao skoro tisuću dnevno. Može li se reći da je Zagreb izašao iz najgoreg dijela pandemije ili je stanje i dalje loše?
Ovaj virus nas je naučio da su sva predviđanja u vezi njega nezahvalna. Trenutno je situacija znatno bolja, ali ako dođe zarazniji soj virusa, to se vrlo brzo može promijeniti. Stoga treba biti vrlo oprezan.

ZG News: Kada bi se moglo ići u popuštanje postojećih mjera?
Kao prvo, treba reći da epidemiološke mjere djeluju. To je jasno vidljivo iz ovog pada oboljelih. Vrlo je vjerojatno da su škole, pogotovo gimnazije, jako veliki izvor zaraze. Treba jasno reći da mjere djeluju jer je bilo svakakvih špekulacija o njihovoj korisnosti. Međutim, ako se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka kontaktom, onda nije nikakva mudrost da smanjivanje broja kontakata djeluje. Sve drugo se protivi najjednostavnijoj logici.

ZG News: Kada očekujete najraniji povratak u staru normalu bez maski i distanciranja?

Kada većina populacije razvije imunost. Ili prirodnim putem ili cijepljenjem. Naravno, pod uvjetom da virus ne mutira tako da izbjegne cjepivu. Ako baš moram dati neki vremenski okvir, onda bih rekao sljedeće godine. Ali ne na staru normalu, nego ipak opreznu varijantu normalnog. Ipak, ja se malo naivno nadam da će nas pandemija kao ljude ipak malo unaprijediti. Svaka kriza donosi one koji se njome koriste za vlastite ciljeve i one koji shvate da je briga za dobrobit bližnjega jednako važna za ukupni osjećaj zadovoljstva životom. Vidjet ćemo kako će se to rasplesti.

ZG News: Medicinsko osoblje se već dugo bori s virusom. Kako se to odražava na njihovo mentalno zdravlje?
Osoblje s kojim radim su stručni i predivni ljudi. Međutim, visoka smrtnost teških bolesnika u intenzivnoj jedinici je nešto s čime se dosad, u više desetljeća postojanja Zavoda, nismo susreli. To ostavlja trag na svakome tko je radio s takvim bolesnicima. Netko to podnese bolje, a netko slabije.

ZG News: Je li se osoblje vaše bolnice cijepilo?
Da, tek nekolicina ih je trenutno odbilo cijepljenje. Osobno sam se cijepio s dvije doze Pfizerovog cjepiva bez značajnijih nuspojava.

ZG News: Pfizerovo i Modernino cjepivo koriste drugačiju tehnologiju od cjepiva Astra Zenece. Koja je njihova razlika i način na koji djeluju? Koje biste vi cjepivo uzeli?
Pfizerovo i Modernino cjepivo koristi mRNA tehnologiju. Kod sinteze proteina, mRNA se prepisuje iz genomske DNA koja je u jezgri stanice. Kad mRNA dođe u citoplazmu stanice preko ribosoma, prema uputi od mRNA stvaraju se proteini. Ta mRNA sadrži kod za takozvani „spike“ protein virusa. Kada mRNA uđe u citoplazmu, ribosomi prema toj uputi stvaraju taj “spike” protein i na njega se stvara imunološki odgovor našeg organizma. Dakle, ne mijenja se genom stanice. Kod Astra Zenece se radi u vektorskom cjepivu, gdje se u adenovirusnu DNA isto ugradi kod za „spike“ protein. Adenovirus nije ljudskog podrijetla tako da naš imunološki sustav nema razvijenu imunološki odgovor na njega te zbog toga ne može zajedno s vektorom uništiti i cjepivo. Kad vektor uđe u stanicu nakon cijepljenja, on ulazi u njezinu jezgru i onda se iz vektorske DNA prepisuje kod mRNA za „spike“ protein i mRNA ulazi u citoplazmu, gdje ribosomi opet stvaraju „spike“ protein na koji se razvija imunološki odgovor. Ni ovo cjepivo se ne ugrađuje u naš genom. Prema trenutačnim saznanjima, nije bitno koje ćete cjepivo primiti. Izgleda da je učinkovitost cjepiva Astra Zenece nešto manja, ali ne toliko da ga ne bih preporučio. Ja mislim da ćemo moći preporučiti određeno cjepivo tek nakon što saznamo sve njihove nuspojave. A nuspojave ćemo saznati nakon što ona provedu neko vrijeme u opticaju. Onda ćemo preporučiti cjepivo koje izaziva najmanje nuspojava. Sigurnost cjepiva je iznimno važna.

ZG News: U zadnje vrijeme pozornost je usmjerena prema novim varijantama koronavirusa iz Južnoafričke Republike i Engleske. Postoji li mogućnost da su one otporne na postojeća cjepiva i što bi se u tom slučaju dogodilo?
Prema preliminarnim rezultatima istraživanja, cjepivo je djelotvorno i protiv tih novih varijanti. Međutim, može se dogoditi i da se pojavi neka nova varijanta otporna na cjepivo i tada će se morati razviti i nova varijanta cjepiva, što je puno brži proces nego kad se cjepivo stvara ispočetka.

ZG News: Postoji li mogućnost da osoba koja preboli covid-19 i dalje bude potencijalni prijenosnik virusa? Postoji li medicinska potreba da cijepljene i osobe koje su preboljele virus i dalje moraju nositi maske i održavati distancu?
Čini se da oni koji su preboljeli bolest mogu i dalje širiti virus. Hoće li isto vrijediti i za cijepljene osobe, vidjet ćemo kroz vrijeme. Za sada se i dalje svi moraju pridržavati mjera bez obzira na to jesu li preboljeli bolest ili su bili cijepljeni.

Komentiraj