Kustić kreće u akciju: Za novi kamp ‘Vatrenih’ želi Zagrebello

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić krenuo je u misiju nalaženja ‘doma’ hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u Zagrebu. Nakon što je ‘projekt Svetice’ neslavno propao, Kustić je – tvrdi izvor Nacionala – novi kamp ‘Vatrenih’ zamislio u Veslačkoj ulici u Zagrebu, u trening-kompleksu Zagrebello.

“Marijan Kustić trenutno traži saveznike u različitim sferama društva, pa je između ostalog dogovorio i sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Ondje će lobirati da Grad Zagreb pokrene postupak kojim će HNS-u dodijeliti kamp Zagrebello propalog Nogometnog kluba Zagreb, koji bi u budućnosti bio kamp reprezentacije za ovaj dio Hrvatske. U tom pothvatu Kustić je već dobio potporu Zvonimira Bobana koji će se vjerojatno i osobno pojaviti na sastanku s Tomaševićem”, otkrio je jedan od izvora Nacionala.

Kustić planira Tomaševiću predložiti da Grad Zagreb dodijeli Hrvatskom nogometnom savezu koncesiju na taj sportski kompleks na duže vrijeme – najmanje 50 godina, a moguće i na 100. Hrvatski nogometni savez, s druge strane, plaćao bi za tu koncesiju naknadu, ali bi kompleks temeljito obnovio. Kustić bi u slučaju da HNS dobije koncesiju izgradio i nove smještajne kapacitete za potrebe svih kategorija nogometnih reprezentacija.

Potom bi vrlo vjerojatno prodao nekretninu, kuću HNS-a u Zvonimirovoj ulici, a sjedište HNS-a bi se u taj kompleks trajno preselilo iz zagrebačkog hotela Hilton u Vukovarskoj ulici.

Spomenuti centar godinama koristi sada posrnuli NK Zagreb.

Na čelu NK Zagreba je Dražen Medić, koji je u suradnji s preminulim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem izgradio Zagrebello, trening oazu u Veslačkoj ulici. Osim terena, kamp sadrži dvorane, bazen, saunu, teretanu, apartmane, restoran i kafić. Prema nekim medijskim izvješćima, izgradnju Zagrebella Grad je platio oko 70 milijuna kuna. Sa stadiona u Kranjčevićevoj deložirani su prije tri godine zbog nemogućnosti plaćanja troškova.

Zagreb danas igra u 4. NL Središte Zagreb, nakon 15 odigranih kola nalazi se na šestom mjestu s 23 boda, 14 manje od vodećeg ‘Dinama 00’. Prema informacijama koje je dobio Nacional, klub se nalazi u rasulu, puno ljudi odlazi iz kluba, a iz HNL-a u županijske lige su ispale sve tri kategorije – stariji kadeti, juniori i stariji pioniri.

Prema našim informacijama, kamp Zagrebello prvo je pokušao preuzeti Zagrebački nogometni savez, no to je propalo. Isto kao i pokušaji nogometnih klubova Lokomotiva i Hrvatski Dragovoljac, koji su također kompleks u Veslačkoj željeli zvati svojim domom.

U mandatu izbornika Igora Štimca hrvatska nogometna reprezentacija trenirala je u trening-kompleksu Zagrebello u Veslačkoj ulici. Prije toga, baza im je bila Čatež. “Dosta je Slovenije, inzistirao sam na Zagrebellu. Ondje imamo sve uvjete. Tražio sam hotel As, iznad Britanskog trga, gdje bismo trebali imati mir. Ne želim žicare u blizini reprezentacije”, izjavio je 2012. za medije Štimac.

Za Zagrebello je, čini se, zainteresiran i Dinamo. Pa je tako Krešimir Antolić ranije ovog mjeseca za Večernji izjavio da je taj kompleks jedno od rješenja za treniranje i utakmice za vrijeme gradnje stadiona. “Sigurno je da nas interesira i Zagrebello, kamp u Veslačkoj, treba vidjeti i što je s time, kakva je vlasnička situacija tamo”, rekao je.

Propao projekt Svetica

U svibnju 2018. godine zagrebačka Gradska skupština izglasala je većinom glasova zaključak o sporazumnom raskidu Ugovora o ulaganju sredstava u sportsku građevinu Sportsko-rekreacijski centar Svetice između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Grad Zagreb i HNS sklopili su ugovor 2. srpnja 2015., kojim su regulirali međusobna prava i obveze u pogledu izrade arhitektonsko građevinske i druge dokumentacije, ugovaranja poslova građenja, ishođenja svih dozvola potrebnih za stavljanje sportske građevine u uporabu, njezino korištenje, investicijsko i tekuće održavanje te prepuštanje upravljanja sportskom građevinom Hrvatskom nogometnom savezu.

Do realizacije Ugovora o ulaganju, odnosno do izgradnje hrvatskog-atletsko nogometnog centra Svetice sukladno Ugovoru o ulaganju, nije došlo pa je Ugovor sporazumno raskinut. Godinu dana prije raskida Ugovora, tadašnji gradonačelnik Milan Bandić u Skupštini je SDP-ovom zastupniku Dominiku Etlingeru rekao da će ‘za godinu dana sve izgledati ‘kao Wembley stadion’.

 

Komentiraj