HINA/ Daniel KASAP

KUSIĆ “Kritike i lijevih i desnih smatram pohvalama našem radu”

Predsjednik HAZU-a i Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Zvonko Kusić, gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” i tom prigodom komentirao preporuke i smjernice koje je to VIjeće donijelo o tome kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima. Kusić je ocijenio da je Vijeće postiglo velik uspjeh s dokumentom koji “nije idealan, ali je realan”, a kritike koje dolaze s lijeve i desne strane nazvao pohvalama njihovom radu.

“Vijeće je postiglo veliki uspjeh, uspjelo je producirati jedan dokument koji je staloženo, maksimalno, koliko je moguće bez ideologije, od emocija spustiti se na činjenice i proizvesti dokument koji nije idealan, ali je realan. Ove kritike s lijeve i desne strane su zapravo na neki način pohvala Vijeću. Znači da smo na dobrom putu. Taj dokument je za budućnost i mlade naraštaje i ostavlja po strani te tenzije i prijepore koji su postojali”, ustvrdio je Kusić.

Vijeće je preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali uz iznimku da se pozdrav “Za dom spremni”, koji je suprotan Ustavu RH, može koristiti u komemorativne svrhe. Komunističke simbole smatraju spornima samo ako se vežu za zločine komunizma i za agresiju devedesetih.

Bez odgovora je ostalo koje je njegovo osobno mišljenje o zaključcima, ponavljajući cijelo vrijeme da se radi o zaključcima Vijeća.

Upitan može li zamisliti svog njemačkog kolegu koji donosi odluku da je nacistički pozdrav ‘Sieg Heil’ tu i tamo dozvoljen, Kusić je odgovorio da su HOS-ovci bili hrvatski branitelji koji su poginuli za obranu domovine i da je to presudilo za ovu odluku.

“Zanimljivo je da je tu Vijeće bilo jedinstveno jer tu se radi o braniteljima  i nitko od 17 članova Vijeća nije to osporavao. U preambuli Ustava govori se nausprot NDH, ali se govori i o Domovinskom ratu. To su dvije ustavne kategorije. Kada dolaze dvije ustavne kategorije onda se priklanja onoj o Domovinskom ratu, budući da su oni bili učesnici Domovinskog rata.To su bili hrvatski branitelji koji su poginuli za obranu domovine i to je bilo ono što je presudilo za ovu odluku”, rekao je.

“Nitko od nas 17 se ne slaže u potpunosti sa svim detaljima, a ovih sedam se razlikuju u jednom detalju koji se tiče komunističkih znakovlja. Oni bi htjeli da to bude stavljeno u kategoriju kao i fašistički i ustaški, dok je Vijeće u svom dokumentu to odvojilo”, poručio je Kusić.

Dodao je da je uvijek teško kada imate normativne akte, a dvoznačna obilježja. “Komunistički simboli koji se odnose na antifašističku borbu i Drugi svjetski rat nisu sporni, tako je u dokumentu postavljeno, a isto tako je postavljeno da oni komunistički simboli mogu biti sporni ako se vežu za zločine komunizma koji su postojali i koji su odgovorni i za agresiju devedesetih. Ti se onda mogu u legislativi zabraniti i procesuirati. Ne radi se o značajnom odstupanju ove sedmorice”, naglasio je Kusić.

Kusić je dodao da su prvi put u povijesti u tom dokumentu komunistički simboli proglašeni spornima. “Komunistički zločini koji su često bili prikrivani i nisu bili osuđeni kao fašistički prvi put su stavljeni u kategoriju spornih”, poručio je izrazivši neslaganje s kritikama pravnika koji tvrde da će sve ostati isto.

“Sada je red na Vladi i tu bih odao priznanje premijeru Andreju Plenkoviću jer se nitko nije usudio napraviti ovo, to je bio državnički korak. Vrijeme će pokazati da li su zaključci bili važni. Sada je vrijeme na legislativi koja mora biti preciznija, a onda dolaze suci. Ne smije se kao do sada pustiti da suci arbitrarno rade”, zaključio je Kusić.

Komentiraj