KUŠČEVIĆ: “Vlada želi dijalog sa sindikatima o mirovinskoj reformi”

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da Vlada želi voditi dijalog sa sindikatima oko mirovinske reforme, a na pitanje je li opcija da se u punu mirovinu ide sa 65 godina poručio je da su sve opcije otvorene “ako je cijela reforma na stolu”.

Kuščević je uoči Vladine sjednice rekao kako je odluka hoće li biti provjere 700.000 potpisa referendumske inicijative sindikata na Hrvatskome saboru, a Vlada namjerava pregovarati sa sindikatima.

“Želja nam je da sa sindikatima, koje uvažamo kao socijalnog partnera, napravimo dijalog i pokušamo pronaći zajednički jezik, jer bila bi šteta da se cijela mirovinska reforma povuče”, istaknuo je Kuščević izrazivši nadu da će sindikati pristati na pregovore.

Na novinarsko pitanje je li opcija da se u punu mirovinu ipak ide sa 65 godina, Kuščević je izjavio da “su sve opcije otvorene ako je cijela reforma na stolu”. Dodao je kako treba sjesti sa sindikatima i pokušati naći rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Marić: Sredstva za mirovine nisu upitna

Istodobno, ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je da su sredstva za mirovine za ovu i iduću godinu osigurana i nisu upitna. “Mirovine ni u kojem slučaju nisu ni pod kakvim znakom pitanja”, naglasio je.

Ocijenio je da će indeksacija mirovina kakva je bila u prvom dijelu ostati ista ili slična i u drugom dijelu godine.

“Ove godine imamo nešto veću indeksaciju od onoga što smo planirali, vjerojatno ćemo trebati nešto viši iznos. Moja predviđanja su da će umjesto iznosa od 40 milijardi najvjerojatnije trebati 41 milijarda kuna”, rekao je.

Marić je poručio kako je načelno za dijalog, no ne može unaprijed komentirati situaciju što će biti ako prođe sindikalni referendum protiv mirovinske reforme.

“To nije samo pitanje mirovinskog sustava, primanja i izdvajanja za jednu ili dvije godine u smislu proračuna, nego se gleda i horizont kroz 30-40 godina”, upozorio je Marić.

Komentiraj