hina

KUŠČEVIĆ: Skraćeno vrijeme za referendum o opozivu lokalnih čelnika

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da je u prijedlogu izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi skraćeno vrijeme u kojemu se ne može održati referendum za opoziv lokalnih čelnika, u odnosu na prvobitni prijedlog od 12 mjeseci prije održavanja lokalnih izbora.

Kuščević je rekao kako je na temelju primjedbi zaprimljenih tijekom javnog savjetovanja Ministarstvo uprave  ipak odlučilo skratiti vrijeme u kojemu se ne može održati referendum.

“To će biti još povoljnije i još više će doći do izražaja demokracija i neposredno odlučivanje građana”, rekao je Kuščević, no nije odgovorio za koliko će se to razdoblje skratiti.

Kuščević je demantirao i da će ubuduće gradonačelnici postati nedodirljivi i nesmjenjivi, kako tvrdi oporba koja je taj kontroverzni zakonski prijedlog prekrstila u “lex šerif” jer će lokalni moćnici takvim zakonskim rješenjem dodatno povećati ovlasti.

“Oporba kao da čita neki drugi  prijedlog zakona, a ja trpim kritike od gradonačelnika, načelnika i župana da sam im srezao ovlasti”, rekao je Kuščević te ustvrdio kako je “nekoliko ovlasti oduzeto direktno čelnicima i prebačeno na predstavnička tijela”.

“Zaista to je dobar zakon koji će biti kompromis između predstavničkog i izvršnog tijela. Čelnik tijela više ne može raspustiti predstavničko tijelo, što po važećem zakonu može samim činom nepredlaganja proračuna. Također čelnik tijela ne može raspustiti mjesni odbor, kojega sada po novom zakonu može raspustiti samo predstavničko tijelo. Predstavničkom tijelu smo dali ovlasti da može dati inicijativu za formiranje mjesnog odbora”, pojasnio je Kuščević.

Komentiraj