KUŠČEVIĆ ‘Procijenili smo da ZDS vrijeđa žrtve’

Hina

Ministar uprave Lovro Kuščević održao je press konefrenciju na kojoj je pokušao objasniti je li Ministarstvo, kako to tvrde HOS-vci, izdalo rješenje prema kojemu im je dopušteno koristiti ustaški pozdrav.

“Jučer smo dobili rješenje o registraciji udruga od Ministarstva uprave čime je ponovno potvrđeno naše znakovlje, odnosno grb u kojemu se spominje ZDS. On je legaliziran i vezan uz HOS”, rekli su danas predstavnici HOS-a na konferenciji za novinare.

“Zašto smo ovo čuli od HOS-a? Od koga drugog možemo čuti? HOS je taj koji je postavio ploču uz suglasnost općine Jasenovac, tražili su i zahtjev od Novske za postavljanje nove ploče, to je njihova operacija”, rekao je Kuščević odgovarajući na pitanje zbog čega je informacija o preseljenju ploče došla od HOS-a, a ne od vlade RH.

“Ploča od danas nije u Jasenovcu jer su procijenili kako se riječima ZDS vrijeđa žrtva Jasenovca, što nikako ne želimo dopustiti. Pisana suglasnost je izdana i provođenje se privodi kraju. Nikako se ne prejudicira korištenje simbola totalitarnih režima. Radi se o tehničkom usklađenju statuta sa Zakonom o udrugama. Sve udruge se imaju dužnost uskladiiti s novim zakonom.

Uporaba znakovlja će se u cijelosti riješiti novim zakonom, nakon što vijeće dostavi svoje preporuke. Tada će Vlada regulirati korištenje simbola totalitarnih režima u Hrvatskoj”, rekao je Kuščević.

“Vjerujem da će se regulirati njihovo korištenje. Pri kraju je izrada prijedloga”, dodao je ministar.

“Važno je podsjetiti se da su udruge HOS-a registrirane davno, davno prije”, rekao je Kuščević i nabrojao kronologiju registracije udruga s nazivom ‘Za dom spremni’.

Kuščević je komentirao i činjenicu da su HOS-ovci danas na svojoj press konferenciji pozdravljali ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’. Rekao je kako to treba biti sankcionirano pa dodao kako je to na ‘nekim drugim institucijama’.

“Zašto smo ovo čuli od HOS-a? Od koga drugog možemo čuti? HOS je taj koji je postavio ploču uz suglasnost općine Jasenovac, tražili su i od Novske dozvolu za postavljanje nove ploče, to je njihova operacija”, rekao je Kuščević odgovarajući na pitanje zbog čega je informacija o preseljenju ploče došla od HOS-a, a ne od vlade RH.

Komentiraj