Kuščević pozdravio posjet Vučića

HINA/ Miroslav Lelas

Ministar uprave Lovro Kuščević pozdravio je u četvrtak najavljeni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, za koju kaže kako radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

Uoči Vladine sjednice novinari su Kuščevića pitali kako gleda na dolazak srbijanskog predsjednika u Hrvatsku te u kojem smjeru bi razgovori trebali ići i hoće li to riješiti neka otvorena pitanja, na što im je odgovorio kako smatra da su razgovori i suradnja jako dobri i poželjni. “U kom smjeru će ići razgovori, to nisam upoznat, ali iskreno se nadam da će riješiti neka neriješena pitanja, da ćemo doznati gdje su naši nestali i da će odnosi konačno ići u boljem smjeru”, smatra ministar.

Upitan pak postoji li sukob između Pantovčaka i Banskih dvora, s obzirom da predsjednica Republike Hrvatske poziva Vučića, a Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi kako nije trenutak za to, Kuščević kaže kako misli da “predsjednica radi u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlastima”, te da u tome ne vidi nikakvog sukoba.

Novinare je zanimalo i jesu li usklađene vanjska politika Pantovčaka i Banskih dvora, a ministar Kuščević poručuje kako je suradnja dobra, koliko je on upoznat, ali da o tome ipak treba pitati resornu ministricu vanjskih poslova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prihvatio je u srijedu poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sredinom veljače posjeti Zagreb, poručivši kako na Pantovčak dolazi “u najboljoj vjeri da zajedno učinimo nešto dobro za našu djecu i našu budućnost”.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se priopćenjem, u kojem ističe da “hrvatska Vlada želi rješavati otvorena pitanja u odnosima sa Srbijom, čemu svjedoči i sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, prva u tri godine”.

“Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju, Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom”, objavilo je ministarstvo.

Vijesti o sastancima raznih mješovitih odbora dviju zemalja dolaze uoči najavljenog i dugo očekivanog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Komentiraj