Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je kako je dopisno i elektroničko glasovanje, koje traži Most, nemoguće još barem dvije godine, javlja N1.

Iz Mosta traže da se dopisno i elektroničko glasovanje uvedu na prvim sljedećim izborima, a to su oni za Europski parlament.

“Iz razloga da bi više građana izašlo na izbore i da bi legitimnost građana bila veća”, poručio je Božo Petrov.

Prema podacima s prošlih parlamentarnih izbora, izlaznost je bila oko 50 posto, dok je na Europskima 25 posto, ali izz Ministarstvu uprave poručuju da nam je za elektroničko glasovanje iz sigurnosnih razloga potreban internet 5. generacije.

“Danas tehnološki uvjeti ne zadovoljavaju te kriterije da bi se moglo osigurati elektronsko glasovanje. Naime, u razgovoru s teleoperaterima mi smo dobili informaciju da tako nešto je moguće osigurati tek za dvije godine.”, izjavio je ministar Lovro Kuščević, budući da 5G mreža u ovom trenutku u Hrvatskoj uopće ne postoji, a iz HAKOM-a poručuju da je plan da se uvede do 2020. Unatoč tome u HAKOM-u tvrde da je elektroničko glasovanje realna opcija.

“Elektroničko glasovanje je moguće uvesti već danas, no pitanje je koliko je sredstava za to potrebno izdvojiti”, kazao je Krešimir Mazor iz HAKOM-a.

Komentiraj