KUŠČEVIĆ: 170 milijuna kuna za energetsku obnovu splitske bolnice Firule

FaH

Tehnički ministar graditeljstva i prostornog uređenja te HDZ-ov kandidat u X. izbornoj jedinici Lovro Kuščević u ponedjeljak je najavio kako će u sljedećih 30 dana  krenuti radovi na energetskoj obnovi splitske Kliničke bolnice Firule, u što se planira investirati 170 milijuna kuna.

“Upravo danas je završen program energetske obnove Kliničke bolnice Firule vrijedan 170 miljuna kuna te je predan Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a u idućih 30 dana krenut će i radovi”, rekao je Kuščević na konferenciji za novinare u Splitu.

Napomenuo je kako je Vlada pripremila program energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. godine, koji će se naći na dnevnom redu prve sjednice nove Vlade nakon izbora. “Ovim programom predviđeno je povlačenje 211 milijuna eura (iz EU fondova), a kada tomu dodamo nacionalna sredstva, onda će se u sljedeće četiri godine investirati gotovo pola milijarde eura u hrvatsko zgradarstvo”, kazao je Kuščević.

Uskoro završetak programa energetske obnove stambenih zgrada s investicijom od 100 milijuna eura

Najavio je i skorašnji završetak programa energetske obnove stambenih zgrada, kojim je predviđena investicija od 100 milijuna eura od kojih će, kako je rekao, 70 milijuna eura biti namijenjeno za višestambene zgrade, a 30 milijuna za obiteljske kuće.

Kuščević je rekao kako se diljem Hrvatske gradi 1.168 POS-ovih stanova, a s obzirom da, posebno u većim gradovima postoji više izgrađenih, ali neprodanih stanova, priprema se Zakon za subvencioniranje kamata za stambene kredite kako bi se potaknula prodaja tih stanova. “Ovaj zakon naći će se na dnevnom redu prve sjednice nove Vlade, a nakon toga će biti proslijeđen u saborsku proceduru”, najavio je.

Upozorio je na problem nesređenih katastara i zemljišnih knjiga koji je posebice izražen na otocima, što otežava investicije, pa poslodavci i stručne komore traže da se taj problem riješi. “I iz Svjetske banke imamo preporuku da se riješi stanje zemljišnih knjiga i katastra”, dodao je.

Kuščević je kazao kako su za sedmomjesečnog mandata ove Vlade na odlasku u Zajednički informacijski sustav (ZIS) uvedeni svi katastarski operati i zemljišno-knjižni odjeli iz Dalmacije, a do 15. rujna isto će biti učinjeno i za Grad Zagreb. “Kada završimo sve te poslove u cijeloj Hrvatskoj bit će ispunjen prvi preduvjet za osnivanje zajedničke institucije koja će se zvati Državna uprava za nekretnine, a koja će objediniti katastar i zemljišne knjige i tada kreće sređivanje stanja u katastru i zemljišnim knjigama”, istaknuo je.

Krstulović Opara: HDZ-ov program planira uravnotežiti udio turizma kao ekonomske grane u BDP-u

HDZ-ov kandidat X. izbornoj jedinici Andro Krstulović Opara rekao je da HDZ-ov gospodarski program predviđa razvoj i drugih gospodarskih sektora, ne samo turizma. “Turizam kod nas ima udio jedne petine BDP-a što je fenomen u europskim razmjerama, ali ne zato što smo turizam tako dobro razvili, nego što su druge gospodarske i ekonomske grane zaostale,” kazao je.

Stoga HDZ, dodao je, u svom programu planira oživljavanje onog gospodarskog sektora koji će uravnotežiti udio turizma kao ekonomske grane u BDP-a. “Nadam se kako će naš turizam nastaviti i dalje ovako funkcionirati, ali monokultura koja je zavladala pogotovu u Dalmaciji je dugoročno neodrživa i u tome je glavni motiv naših nastojanja da se podigne razina turizma koja će pokrenuti druge grane gospodarstva”, istaknuo je Krstulović Opara.

Komentiraj