Srdjan Ilic/PIXSELL

Kurz vidi Austriju kao “blagoslovljeni otok” usred europskog kaosa

Austrijska vlada uspješno je vodila zemlju tijekom prve godine svoga mandata, dok su druge europske zemlje zaokupljene ozbiljnim problemima, kazao je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

“Austrija je blagoslovljeni otok”, rekao je austrijski kancelar ukazujući na nesigurnost oko budućnosti njemačke vlade, val prosvjeda koji trenutno pogađaju Francusku, talijanski javni dug i britanski izlazak iz Europske unije.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom obljetnice stupanja na dužnost nove desne austrijske vlade u prosincu prošle godine, konzervativni čelnik Kurz i vicekancelar i čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache izjavili su kako su ponosni da su uspjeli uravnotežiti proračun za 2019., kao i spustiti poreze za obitelji i ljude niskih primanja.

Dvojica čelnika također su pohvalili migracijsku politiku Austrije i Europske unije, kojom Austrija predsjedava u rotirajućem predsjedništvu do kraja ove godine.

“Uspjeli smo značajno smanjiti dolaske” u Europu, kazao je Kurz govoreći o potezima EU u pravcu vođenja čvršće pogranične politike.

Koalicijska vlada Kurzove Narodne stranke i Stracheove Slobodarske stranke planira u 2019. dalje smanjivati poreze, potaknuti digitalizaciju u gospodarstvu i kreirati održivi model skrbi za sve veći broj starijeg stanovništva koje treba dugotrajniju skrb.

“Odlučno smanjujemo porezno opterećenje za radnu populaciju”, istaknuo je Strache.

Za razliku od prve godine mandata, agenda za 2019. godinu ne uključuje za sada antiimigracijsku politiku.

Komentiraj