FaH

Kurz telefonski poručio Erjavcu i Pusić da su obvezni provoditi propise EU

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u telefonskim je razgovorima s ministrima vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske u srijedu podsjetio da su dvije zemlje obvezne u pogledu izbjegličke krize provoditi propise EU.

U kratkim razgovorima s Karlom Erjavcem i Vesnom Pusić on je upozorio na teret koji nosi Austrija, kazao je glasnogovornik austrijskog ministarstva za APA-u.

Nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu za izbjeglice oni su se počeli kretati prema Hrvatskoj kako bi preko nje i Slovenije došli do Austrije i Njemačke. Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije već su razgovarali o koridorima za kretanje izbjeglica prema Zapadu.

Ministar Kurz izvijestio je i o pojačanju kontrola na granici sa Slovenijom.

U četvrtak će se austrijski kancelar Werner Faymann sastati u Zagrebu s premijerom Zoranom Milanovićem te sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom u Ljubljani, najavljuje austrijska agencija APA.

Izvori u EU upozorili su u srijedu da bi eventualna uspostava koridora kroz Hrvatsku, kako bi izbjeglice mogli nastaviti dalje prema željenom odredištu, mogla predstavljati kršenje europskih zakona i obveza država članica.

Prema tom izvoru, Hrvatska je kao i sve druge članice obvezna zbrinuti sve koji dođu na teritorij, registrirati i razmotriti eventualni zahtjev za azil. Ako te osobe ne žele azil u Hrvatskoj ili se ne žele registrirati, Hrvatska bi ih u tom slučaju trebala vratiti u njihove države ako s njima ima ugovor o readmisiji ili u treću državu iz koje su došli ako je ta država sigurna.

Komentiraj