KURZ ODGOVORIO KOALICIJSKOM PARTNERU “Ušutkavanje medija neprihvatljivo”

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Austrijski kancelar Sebastian Kurz nazvao je u utorak neprihvatljivim prijedlog svog koalicijskog partnera, krajnje desne Slobodarske stranke, o zatvaranju nekoliko novina.

Dva od tri vodeća austrijska lista objavila su u utorak poruku elektroničke pošte upućene policijskim glasnogovornicima kojima se savjetuje da komunikaciju s medijima svedu “samo na ono što je apsolutno nužno”.

U austrijskoj vladajućoj koaliciji ministarstvo unutarnjih poslova pripalo je Slobodarskoj stranci (FPOe), manjinskom partneru Narodne stranke (OeVP) koju vodi kancelar Kurz.

“Bilo kakva ograničenja medijskih sloboda neprihvatljiva su”, rekao je kancelar u izjavi za medije te naglasio “Zatvaranje ili bojkotiranje određenih medija ne smije dogoditi u Austriji”.

U poruci elektroničke pošte optužuju se dnevnici Kurier i Der Standard te prolijevi tjednik Falter za “jednostrano i negativno izvještavanje” o ministarstvu policije, no za to se ne navode ni primjeri ni pojedinosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je autentičnost emaila kao i to da ga je poslao njihov glavni glasnogovornik, ali objašnjava da je riječ o sugestiji, a ne o uputstvima.

FPO je kritičan prema nekim medijima i optužuje ih za iskrivljeno izvještavanje, no njegove su optužbe rijetke i manje glasne od optužbi za “lažne vijesti” kojima redovito barataju neki političari desnice, primjerice američki predsjednik Donald Trump.

U postu na svom Facebooku u veljači, prvi čovjek FPO-a, vicekancelar Heinz-Christian Strache optužio je nacionalnu austrijsku mrežu ORF za laganje, a naknadno je pristao platiti joj odštetu i ispričati se.

Stranačka vodstva FPOea i kancelarova OeVP-a dosad su uspjela izbjeći međusobne svađe u javnosti.

Koalicijski partneri imali su trzavica nakon antisemitskog skandala u koji su bili upleteni dužnosnici FPOea te političkih čistki u obavještajnoj zajednici iza kojih je stajao FPOe no do sad su se uspjevali fokusirati na provedbu dogovorene politike u čijem je središtu čvrsta vladavina prava i ograničavanje ilegalne migracije.

Ministarstvo unutarnjih poslova koje vodi FPOe u memorandumu je pozvalo na objavu nacionalnosti i boravišnog statusa stranaca koji su osumnjičeni da su počinili zločine i pozvalo je na objavljivanje više podataka o seksualnim prijestupnicima.

Vlada je kao prioritet utvrdila oštrije kažnjavanje seksualnih prijestupnika.

Kancelar Kurz te aspekte nije spomenuo u svojoj izjavi.

Komentiraj