Austrijski kancelar Sebastian Kurz iskazao je u petak, uoči izbora u Bavarskoj koji se održavaju ovaj vikend, potporu njemačkoj Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) na zadnjem predizbornom okupljanju održanom u Muenchenu.

Kurz je na zadnje predizborno okupljanje bio u pratnji predsjednika CSU-a i njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera te bavarskog premijera Markusa Soedera. Kurz je također saveznik CSU-u u njenim nastojanjima da se pojača pogranična kontrola na granici između Austrije i Bavarske. Osim toga, pružio je potporu Seehoferu u njegovim zahtjevima za strožom imigracijskom politikom na nacionalnoj razini.

Ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u četvrtak pokazali su da je potpora CSU-u, saveznici njemačke kancelarke Angele Merkel koja u Bavarskoj ima apsolutnu većinu desetljećima, pala ispod 33 posto, dok su Zeleni na drugom mjestu sa 18,5 posto potpore.

No, Seehofer je tijekom kampanje odbacivao ispitivanja javnog mnijenja, ističući da “više vjeruje u uspjeh stranke na izborima nego što to pokazuju rezultati takvih anketa”.

Seehoferovo tvrdo stajalište o imigracijskoj politici dovelo je CDU-CSU savez do ruba početkom ove godine tako da se ovi izbori u Bavarskoj smatraju nekakvom vrstom referenduma o njegovoj ulozi u nacionalnoj politici.

Merkel je u petak odbila odgovoriti na pitanje smatra li da će izbori destabilizirati njenu vladu, kazavši kako njen konzervativni blok “prolazi kroz teško razdoblje” i da se nada da će ostvariti dobar rezultat na izborima. Pad potpore CSU-u  prati porast potpore desnoj stranci Aternativa za Njemačku (AfD) koja bi mogla, prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, osvojiti 12,8 posto glasova u Bavarskoj.

Manji broj glasova mogao bi natjerati CSU da prvi put potraži koalicijskog partnera. Iako je većina Bavaraca izrazila svoju potporu koaliciji Zeleni-CSU, Soeder je u petak to odbacio kao mogućnost.

Komentiraj