Austrija će blokirati nastavak pristupnih pregovora s Turskom, najavio je u subotu austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, navodeći kao razlog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi na sastanku u utorak u Bruxellesu odlučiti kako će se postaviti prema Turskoj, no odluka mora biti donesena jednoglasno.

Europska unija trebala bi suspendirati pristupne pregovore s Turskom, rekao je Kurz za austrijsku novinsku agenciju APA-u, što je nedavno predložio i Europski parlament.

“Ljude koji misle drugačije zastrašuje se, oporbene političare se pritvara, uvest će se smrtna kazna. Trebamo jasnu reakciju Europske unije”, rekao je konzervativni ministar.

Kurz je kazao da je svoje stajalište koordinirao s Bugarskom i Nizozemskom.

Napomenuo je da se EU pritom ne treba bojati da će propasti sporazum o migrantima s Turskom.

“Ako dopustimo Turskoj da čini sve što želi zbog sporazuma o izbjeglicama i ako okrenemo glavu, postat ćemo opasno ovisni” o Turskoj, rekao je.

EU je u ožujku obećala ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Europe.

Komentiraj