HINA/ Dario GRZELJ

KURIKULARA REFORMA Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije

Prema analizi portala Srednja.hr, rektorica zadarskog Sveučilišta Dijana Vican i predsjednica Povjerenstva koju je imenovao premijer Andrej Plenković radila je u suprotnosti sa Strategijom koju je donio Hrvatski sabor.

Kako piše portal, iz Strategije je izbačeno 11 ciljeva, a dodano je 12 novih, koji nisu sadržani u Strategiji nacrta Akcijskog plana, dok su dva cilja modificirqana.

Na razini mjera, situacija je još zanimljivija – u prijedlogu Akcijskog plana izbačeno ih je čak 129, dodane su 22 mjere koje se ne nalaze u Strategiji, a 71 mjera je modificirana u AP-u. Gledajući sadržajno, AP u potpunosti izostavlja bitne dijelove Strategije, poput razvijanja cjelovitog sustava vrednovanja, ocjenjivanja i izvještavanja o razini usvojenosti ishoda učenja, kao i njihovo vanjsko vrednovanje.

Na svim razinama uklonjeno je eksperimentalno uvođenje kurikuluma, odustaje se od modela povećanja izbornosti u gimnazijskom obrazovanju, a izbačene su i važne mjere koje uređuju rad odgojno-obrazovnih ustanova s posebnim programima za učenike s teškoćama. U moru izmjena same Strategije, u potpunosti je uklonjen pojam e-škole, kao i osiguravanje podrške djeci i učenicima romske nacionalne manjine, piše Srednja.hr.

Komentiraj