Kurdski borci kažu da su se povukli iz grada na granici s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima u nedjelju su objavile kako su povukle sve svoje borce iz graničnog grada Ras al Aina u okviru američki posredovanog dogovora o povlačenju iz “sigurne zone” koju Turska želi uspostaviti uz svoju granicu.

“Nema više naših boraca u gradu”, priopćio je glasnogovornik SDF-a Kino Gabriel. Sirijski pobunjenici koji su u savezništvu s Turskom i koji su prošli tjedan preuzeli kontrolu nad većinom Ras al Aina ranije su objavili da su snage kurdskog YPG-a i dalje u 30 posto tog grada.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, izvijestio je da se iz tog grada povuklo oko 500 boraca SDF-a nakon što su iz grada iznijeli ranjene i tijela poginulih te da je SDF u potpunosti napustio Ras al Ain.

SAD i Turska su u četvrtak dogovorile petodnevno primirje kako bi se omogućilo povlačenje kurdskih snaga.

Ankara je Washingtonu poručila kako očekuje da će se držati obećanja i neće koristiti taktiku odugovlačenja kako bi zaustavila tursku ofenzivu na sjeveroistoku Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvtrak je rekao kako će se ofenziva nastaviti ako se povlačenje ne dovrši u tom roku.

Republikanski senator Lindsey Graham koji je kritizirao američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je on odlučio povući američke snage sa sjeveroistoka Sirije iako je njegov pobornik, u nedjelju je rekao kako vjeruje da sada postoje “povijesna rješenja ako se karte odigraju dobro”.

Graham je za Fox News otkrio da je nakon razgovora s američkim predsjednikom optimističniji po pitanju rješenja koja će garantirati sigurnost i Turskoj i Kurdima.

“Sve sam optimističniji glede mogućnosti da u Siriji, ako dobro odigramo, dođemo do nekog povijesnog rješenja koje nam je godinama izmicalo”, rekao je Graham.

Komentiraj