Kurdi se obraćaju Washingtonu, SAD zabrinut zbog “turskog incidenta” u Siriji

EPA/ERDEM SAHIN

Sirijski Kurdi pozvali su u ponedjeljak međunarodnu koaliciju na čelu s Washingtonom da “preuzme odgovornost” za vojnu operaciju turske vojske protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije, a američki državni tajnik izrazio je zabrinutost zbog “turskog incidenta” i pozvao obje strane na suzdržanost.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da Turska svoju vojnu operaciju protiv kurdske milicije u Afrinu provodi u dogovoru s Rusijom i da neće ni za korak odstupiti. Turska je u ponedjeljak granatirala ciljeve u sjevernoj Siriji i poručila da će vrlo brzo pregaziti kurdsku miliciju YPG koja kontrolira pokrajinu Afrin.

“Zabrinuti smo turskog incidenta u sjevernoj Siriji”, kazao je Tillerson za posjeta Londonu i odmah dodao da SAD “razumije i prepoznaje legitimno pravo Turske da zaštiti vlastite građane od terorističkih elemenata”.

Istodobno su sirijski Kurdi pozvali međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om da “preuzme odgovornost” glede turske ofenzive na enklavu Afrin koja, kako tvrde, predstavlja “jasnu potporu” Islamskoj državi (IS).

“Međunarodnu koaliciju pozivamo da preuzme svoju odgovornost prema našim snagama i narodu u Afrinu. Naši partneri u borbi protiv terorizma, s kojima smo zajedno vodili časne bitke za poraz terorizma vrlo dobro znaju da se turska intervencija događa kako bi se konačna pobjeda učinila besmislenom”, stoji u priopćenju Demokratskih sirijskih snaga, saveza kurdskih i arapskih boraca koje podržava Washington.

Tillerson je obje strane pozvao na suzdržanost kako bi se civilne žrtve svele na minimum i rekao da SAD razmatra što se može zajedno učiniti u pitanju legitimne zabrinutosti Turske glede vlastite sigurnosti.

Turske snage i pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) od subote nastoje potisnuti Kurde iz Afrina, sjeverozapadne enklave, otvarajući novo bojište u sirijskom građanskom ratu.

Erdogan je najavio da je nakon Afrina na redu kurdski grad Manbidž, a Francuska je zbog turske intervencije u Afrinu pozvala na hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Broj ubijenih civila u turskoj ofenzivi u Afriku narastaohje na 18, a među žrtvama su žene i djece, rekao je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Još 23 osobe ranjene su u ofenzivi, rekao je glasnogovornik SDF-a Kino Gabriel.

Komentiraj