Sirijski Kurdi dobili su ustav za autonomnu saveznu regiju koju su proglasili na sjeveru te zemlje gdje bi sljedećih mjeseci trebali biti organizirani izbori.

Kurdska zajednica Sirije iskoristila je kaos izazvan ratom kako bi proširila kontrolu na neka područja sjevera i 2012. godine uvela je tri autonomne administracije, Afrine, Kobane i Džazire, koje sada imaju vlastite policijske snage i neovisne škole.

U ožujku Kurdi su počeli novu etapu i najavili osnutak federalne regije koja ujedinjuje tri kantona, a tu su inicijativu odmah odbacili režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i oporba.

Ustav je potvrdila Konstituirajuća skupština nakon sastanaka 165 predstavnika triju kantona, stoji u završnom priopćenju.

Taj ustav predviđa osnutak zakonodavne skupštine čiji će se članovi birati na četiri godine. Temeljni zakon utvrđuje jednakost svih jezika koji se koriste na sjeveru Sirije i daje svakoj zajednici pravo da živi i posluje na svome jeziku.

Sirijski Kurdi čine 15 posto stanovništva zemlje. Kurdska milicija YPG (Jedinice narodne zaštite) imaju podršku Sjedinjenih Država u borbi protiv džihadističke skupine Islamska država (IS), ali Turska ih smatra “terorističkom” skupinom.

Ankara je 24. kolovoza pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi onemogućila osnivanje kurdske autonomne zone duž tursko-sirijske granice.

U sukobu u Siriji od ožujka 2011. poginulo je više od 310.000 ljudi i milijuni su raseljeni.

Komentiraj