Dusko Marusic/PIXSELL

Kupac od Uljanika traži povrat avansa za jaružalo

Tvrtka Dredging and Maritime Management, u vlasništvu grupacije Jan De Nul, zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo koje se gradu u pulskom škveru, pri čemu je povrat dijela avansa osiguran državnim jamstvima, izvijestili su u utorak iz Uljanika.
Elektronskom komunikacijom od 19. travnja kupac je najavio zahtjev za povratom avansnih uplata za novogradnju 500 – brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem, navodi se u objavi Uljanika na Zagrebačkoj burzi.
Ugovor za novogradnju 500 sklopljen je između Uljanika d.d. i Dredging and Maritime Management SA iz Luxembourga, tvrtke u vlasništvu grupacije Jan De Nul.
“Nakon višemjesečnih pregovora između kupca, institucija Republike Hrvatske i Uljanika, kojima je umjesto povrata avansnih uplata cilj bio dovršetak gradnje u Uljanik Brodogradilištu ili alternativno, dovršetak gradnje u nekom od stranih brodogradilišta po izboru kupca, kupac je donio konačnu odluku o povratu svih avansnih uplata uvećanih za kamate”, ističe se.
Također se navodi da je sukladno ugovoru o gradnji broda, “Uljanik dužan kupcu u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva izvršiti povrat avansnih uplata uvećanih za kamate pri čemu je povrat dijela avansnih uplata osiguran državnim jamstvima”.
Zainteresirane strane, kako se ističe, i dalje rade na pronalasku rješenja kojima bi se umanjila šteta za Republiku Hrvatsku i Uljanik.

Komentiraj