Kulturnu i industrijsku povijest Zagreba ne bi trebali zaboraviti

Autor:

Ivo Trojanović

Na ugodnom događanju predstavljena je knjiga Canopy by Hilton hotel book.

Knjiga i hotel čuvaju od zaborava industrijsku i kulturnu povijesti Zagreba, točnije, njegovog dijela koji se proteže uz Branimirovu ulicu.

Za dizajn knjige zaslužni su dizajneri hotela, Dean Franić i Saša Šekoranja. Tekstove je napisala Željka Zrnić, dok su za fotografije bili zaduženi Duško Vlaović, Karla Jurić i Matej Jurčević te Sanjin Kaštelan.

“Uvijek je lijepo vidjeti život nekog projekta nakon završetka, koliko je to blizu slici koju smo stvarali i zamišljali u dizajnerskom procesu… kako je zaživio prostor, kako se ljudi ponašaju, odnosno osjećaju u njemu i promatrajući sve to u slučaju Canopya mislim da ništa ne bismo promijenili. Ova knjiga je upravo zato ‘točka na i’, jer najbolje prikazuje život hotela, od procesa nastanka ideje do života hotela danas, jedno cjelovito iskustvo”, rekao je Franić iz Studija Franić Šekoranja.

“Drago mi je da sam imala priliku raditi na knjizi s tako kvalitetnom ekipom i da smo uspjeli u kratkom roku napraviti tako kvalitetan proizvod. Drago mi je, jer ovu knjigu gledam kao neku vrstu usporenog making of videa, prepunog fotografija, misli i ideja”, izjavila je Zrnić.

Iz knjige, autorica Željka Zrnić:

“Najslađe mjesto u kvartu, slavna Union tvornica, samo dvije godine nakon što je otvorena dobila je titulu ekskluzivnog dobavljača slatkiša za dvorove u Beču i Budimpešti. Nekada davno ljudi koji su živjeli u ovom kvartu mogli su osjetiti radost kakvu su drugi mogli samo vidjeti u filmovima o Willyju Wonki i tvornici čokolade. Tek par koraka od hotela, prije više od stoljeća, otvorena je najslađa tvornica u regiji. Električni tramvaj tek je počeo prometovati, a jedna od tramvajskih stanica nalazila se upravo ispred tvornice. Ljudi su prilikom izlaska iz tramvaja bili omamljeni slatkim čokoladnim mirisom koji je izlazio kroz dimnjake i prozore tvornice. U to je vrijeme nastala čuvena nugat čokolada s bademima, lješnjacima i orasima, koja će kasnije postati i danas najpoznatiji hrvatski čokoladni proizvod – Bajadera”.

Nevena Rendeli, Zeljka Zrnic, Dean Franic, Sasa Sekoranja i Josipa Jutt Ferlan

Sasa Sekoranja, Zeljka Zrnic i Dean Franic

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.