Prema prijedlogu kojeg je izradio sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, a Radničko vijeće Studentskog centra primilo 21. lipnja, Kultura prestaje biti osnovna djelatnost SC-a i postaje Samostalna služba za kulturu, šport i informiranje, na istoj razini sa Službom gospodarstva ili Odjelom za upravljanje kvalitetom i rizicima u poslovanju s prehrambenim proizvodima. Toga se, u nedavnom razgovoru za Nacional, bojala Nataša Rajković, voditeljica Kulture SC-a, te je molila za pomoć nadležna ministarstva kulture i ovrazovanja. Unatoč održanom sastanku, očito se protiv ove odluke nije moglo, pa će Kultura biti ‘degradirana’, čime se ozbiljno ugrožava rad 44 zaposlenika ali i poslovanja.

Zbog ovakve teške situacije u Kulturi SC-a, nekoliko umjetnika udrućilo se u inicijativi Branitelji kulture pa će u petak, 30. lipnja, u 11 sati ispred SC-a u Savskoj 25, postaviti šator i tražiti očuvanje kulture, kao nekoć branitelji Domovinskog rata. Redatelj Miran Kurspahić, koji je režirao nekoliko vrlo uspješnih predstava u Teatru ITD, za koje je dobio brojne nagrade, jedan je od kulturnjaka koji je osnivač ove inicijative. Njegov poziv na akciju, koji je objavio na svom Facebook profilu, prenosimo u cijelosti:

Achtung achtung!

100,47% za kulturu

Obavještavam vas ovim putem kako će u petak 30. lipnja 2017. od 11 sati u dvorištu Studentskog centra u Zagrebu, Savska 25, spontano biti postavljen šator i kako će se održati spontani prosvjed povodom sramotne odluke Sanacijske uprave SC-a s Mirkom Bošnjakom na čelu, kojom ukidaju Kulturu kao djelatnost SC-a.

Zgroženi takvim činom kao direktnim napadom na kulturu i na našu populaciju branitelja kulture, odlučili smo se spontano okupiti u akciji pod nazivom “100,47% za kulturu” u kojoj ćemo tražiti smjenu sanacijskoga upravitelja Bošnjaka te čitave sanacijske uprave, koji su svojim sustavnim djelovanjem protiv, nerazumijevanjem i opstruiranjem kulture i kulturnih djelatnosti, ugrozili kulturu najdražeg nam glavnog grada i metropole Zagreba, i jedine nam i premile domovine Hrvatske. Također, odlučno ćemo tražiti da Kultura ostane jedna od glavnih djelatnosti SC-a i da se sredstva za rad iste povećaju. Mi branitelji kulture, protestiramo zbog ugrožavanja naših prava branitelja kulture, ugrožavanja egzistencije kulturnjačke populacije i povrede naših osjećaja. Gospodin Bošnjak i njegovi savjetnici ovim činom dokazali su kako nisu samo nesposobni već i – nekulturni.
Ovim putem urgiramo na medije, ukupnu javnost i poglavito na nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s ministricom Divjak, kao i na Ministarstvo kulture s ministricom Obuljen, da poduzmu potrebne korake i smijene Sanacijsku upravu i upravitelja koje su i imenovali, te na taj način spriječe kulturocid koje ta ista uprava želi sprovesti nad kulturom i njenim braniteljima.

Pozivamo sve djelatnike, ljubitelje, a ponajviše branitelje kulture kao i njihove obitelji da nas podrže i da nam se pridruže u ovome veselom i časnom okupljanju obrane digniteta kulture

Teataru akbar!

Komentiraj

PREKOSaša Zinaja
Podijeli objavu
Prethodni članakMILANOVIĆ ‘Ova odluka nas se ne tiče’
Sljedeći članakBarcelona protiv Chapecoensea
- rođena u Zagrebu 1978. godine - mr.sc. međunarodnih odnosa - diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu - novinarstvom se bavi od 1999. godine - dosad je radila u Jutarnjem listu, lifestyle magazinu Story, političkome magazinu Aktual - u Nacionalu je pomoćnica glavnog urednika i piše teme iz kulture