Kultno newyorško kazalište La MaMa gostuje na festivalu Riječke ljetne noći

La MaMa

Kultno kazalište iz New Yorka, La MaMa E.T.C. gostuje s tragedijom „Pylade“ autora Piera Paola Pasolinija u režiji Ivice Buljana na festivalu Riječke ljetne noći, a bit će izvedena u četvrtak 14. srpnja u 21.30 sati u Torpedu.

Predstavu izvode članovi trupe The Great Jones Repertory Company sastavljene od izvođača podrijetlom iz Koreje, Japana, Kine, afričkih zemalja, SAD-a i drugih država, a koju su osnovali Ellen Stewart, osnivačica kazališta La MaMa, redatelj Andrei Serban i skladateljica Elizabeth Swados.

Uloge tumače Maura Donohue, Eugene the Poogene, Cary Gant, John Gutierrez, Valois Mickens, Tunde Sho, Chris Wild, Mia Yoo, Perry Yung te poseban gost iz Slovenije Marko Mandić, prvak ljubljanske Drame Slovenskog narodnog gledališča, u naslovnoj ulozi.

 „Pylade“ je suvremena reinterpretacija odnosa Pilada i Oresta iz grčke mitologije i „Orestije“, riječ je o poetičnoj i tragičnoj meditaciji o demokraciji, konzumerizmu i borbi za stvarne društvene promjene.

Ritam i emocija Pasolinijeva teksta, u engleskom prijevodu Adama Paolozze i Coleen McPherson, pojačani su glazbom i pokretom ugrađenima u ovu predstavu Ivice Buljana i The Great Jones Repertory Company tvoreći tako totalni teatar pokreta, tekst, spektakla i glazbe.

„Pylade“ se izravno nastavlja na događaje iz Eshilove „Orestije“, opisuje prijelaz iz mitskog vremena i krvnih osveta u doba suvremene demokracije. Božica Atena osnovala je prvi sud slobodnih građana koji oslobađaju Oresta krivnje za ubojstvo majke i tako se iz tmine legendi i mitova oblikovala suvremena civilizacija. Pasolinijevi su likovi svojim različitim vrijednostima kontrapunkt jedni drugima propitujući odnos između intelektualaca i ostalih.

Predstava je u New Yorku premijerno izvedena početkom prosinca 2015. godine, kao prva premijera The Great Jones Repertory Company nakon smrti Ellen Stewart i istodobno kao prvo izvođenje nekog Pasolinijeva teksta na engleskom jeziku. Odmah po premijernoj izvedbi, predstava je zabilježila izvrsne kritike u kojima američki kazališni kritičari nisu štedjeli superlativa i najviših ocjena.

Glazbu su skladali Michael Sirotta, Yukio Tsuji i Heather Paauwe, dramaturg je Zishan Ugurlu, kostimografkinja Ana Savić Gecan, asistent redatelja Arthur Adair, a trener trupe George Drance.

Autori plakata su Mirko Ilić i Nicky Lindeman.

Autori hrvatskog prijevoda za titlove, koji će pratiti izvedbu predstave u Torpedu, su Ivica Buljan i Mani Gotovac. Predstava se ne preporuča mlađima od 18 godina.

Na izvedbu predstave u okviru Riječkih ljetnih noći u Torpedu može se stići i posebnom linijom Autotroleja, odnosno autobusom koji kreće sa stanice kod HNK Ivana pl. Zajca u 21 sat.

Naime, HNK Ivana pl. Zajca i Autotrolej organizirali su posebne linije autobusa za vrijeme trajanja događanja Riječkih ljetnih noći, od 13. do 16. srpnja u Torpedu.

Svi polasci na stanici kod HNK Ivana pl. Zajca su pola sata prije izvedbi, a povratci nakon događanja na okretištu autobusne linije 8.

LINIJA HNK Ivana pl. Zajca – TORPEDO

Polazna stanica: kod HNK Ivana pl. Zajca

Povratak: okretište linije 8 (Torpedo)

13.7. polazak 21:00 / povratak 23:15
14.7. polazak 21:00 / povratak 23:40
15.7. polazak 19:30 i 21:00 / povratak 21:30 i 23:00
16.7. polazak 20:30 i 21:30 / povratak 22:00 i 23:45

Komentiraj