Saša Zinaja

KULIŠ ‘Još uvijek njegujem fascinaciju prema slikarstvu’

Retrospektivnu izložbu apstraktnog slikara Vatroslava Kuliša u Dubrovniku će otvoriti Edward Lucie-Smith, jedan od vodećih svjetskih likovnih kritičara i povjesničara umjetnosti. Prikazat će se Kuliševih 65 radova nastalih u posljednjih 40 godina

UUmjetničkoj galeriji Dubrovnik od 9. listopada do 14. studenoga bit će postavljena retrospektivna izložba “Predjeli Dioniza”, zagrebačkog apstraktnog slikara Vatroslava Kuliša, a obuhvaćat će oko 65 radova iz devet ciklusa koji su nastali u posljednjih 40 godina. Izložbu će otvoriti Edward Lucie-Smith, jedan od vodećih svjetskih likovnih kritičara i povjesničara umjetnosti koji je objavio više od 60 knjiga o umjetnosti. Osim njega, kustosi i autori predgovora su Feđa Gavrilović i Milan Bešlić.

Edward Lucie-Smith objasnio je što Kuliševo slikarstvo znači za njega kao stručnjaka i što vidi u njegovu radu:

“Vidim Kuliša kao nasljednika devetnaestostoljetne romantičarske tradicije, a to se odnosi poglavito na kasniji rad britanskog slikara krajolika iz razdoblja Romantizma J.M.W Turnera. Vidim određene paralele s orijentalnom umjetnošću za koju je karakteristično da je priroda podignuta na nivo božanstva, a ne čovjek. Preciznije, usporedba koja se nameće jest ona s krajolicima slikanima tintom iz dinastije Song ili Hokusaijevim drvorezima. Također, primjećujem da je teško umaći figuraciji i postići slikarski izraz koji je u potpunosti i nedvosmisleno apstraktan, a njemu je to uspjelo.”..

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj