Kuk: “Seizmička aktivnost oslabila na području Banovine i potresi više nisu toliko jaki i toliko česti”

Seizmolog Krešimir Kuk govorio je o promjenama koje su se dogodile nakon serije potresa kao i o daljnjim podrhtavanjima tla.

“Primjećuje se da je seizmička aktivnost oslabila na području Banovine i potresi više nisu toliko jaki i toliko česti kao što su bili u prvim tjednima nakon velikog potresa. S vremenom će biti rjeđi i slabiji, ali sigurno će trajati još neko vrijeme, nekoliko mjeseci”, rekao je.

Istaknuo je kako potresi nisu pravilno raspoređeni, bit će perioda jače i slabije seizmičke aktivnosti.

“Trenutno smo postavili polovicu instrumenata koje smo dobili interventnom mjerom vlade i počeli smo prikupljati podatke koji se registriraju tim instrumentima.Bilježimo velik broj potresa što smo i očekivali koje nismo mogli registrirati bez ovih instrumenata na terenu. Kada ih uspijemo postaviti imat ćemo još bolju sliku seizmičkog područja i više podataka”, rekao je Kuk u Dnevniku HRT-a.

Nastavio je kako su ovi instrumenti bili namjera za pokrivanje ovog epicentralnog područja koje je trenutno aktivno i oni su tako i odabrani.

“U seizmologiji se čini da se s potrebnom gustoćom seizmičke mreže, seizmoloških instrumenata na području cijele države prati seizmičnost koja se događa na našim područjima. Potresi nemaju geografske granice, pratimo seizmičku aktivnost i susjednih područja jer utječu na nas. Ostatak države je potrebno instrumentalizirati”, rekao je.

Komentiraj