Kuk: “Potres 30 puta jači od onog u Zagrebu”

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je da je današnji potres magnitude 6,2 stupnja bio izrazito snažan i oslobodio energiju 30 puta jaču od onoga koji je u ožujku pogodio Zagreb.

„Epicentar je bio između Siska i Petrinje, bio je magnitude 6,2 i oslobodio je energiju 30-ak puta jaču od onoga koji je bio u Zagrebu magnitude 5,5 i vjerojatno je izavao veće materijalne štete”, rekao je Kuk za N1.

Kaže da je Zagreb u kolapsu, ceste blokirane, puno je ljudi na ulicama te apelirao da se oslobode putevi za hitne službe, vatrogasce i hitnu pomoć.

Kuk je također pozvao ljude da izađu iz oštećenih objekata koje bi mogle stradati u narednim naknadnim potresima koji će vjerojatno uslijediti, te da zatvore plin.

„Naknadni snažan potres nije iznenađujući, jučerašnji potresi bili su oni koji su prethodili današnjem jer je ovaj po magnitudi maksimalne jačine koji se na tim prostorima može dogoditi”, kazao je Kuk.

„Vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će sigurno slijediti naknadni udari”, rekao je Kuk dodavši kako se ne može u potpunosti isključiti još jedan snažan potres.

Ponovio je i da nema dokaza povezanosti između zagrebačkog potresa i ovog u Petrinji u smislu da bi jedan inicirao drugi.

Komentiraj