KUJUNDŽIĆ “Treba sagledati sve detalje i ne ići ishitreno s osudama”

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je u ponedjeljak napise da Hrvatska liječnička komora (HLK) za smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića najviše tereti pedijatricu Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, poručivši da treba sagledati sve detalje i ne ići ishitreno s osudama, posebice na na jednu osobu.

“Uvijek u tom poslu u medicini je teško. Onaj tko radi zna da se događaju komplikacije i problemi. Treba sagledati sve detalje, utoliko ne treba ishitreno ići sa osudama, a posebice ne na jednu osobu”, kazao je Kujundžić novinarima prije sjednice Vlade.

Nije želio komentirati treba li preispitati rad HLK-a s obzirom da je odvjetnik liječnice najavio da će tužiti Komoru i preispitati rad te organizacije.

“To ne mogu komentirati dok sve istražne radnje nisu dovršene”, kazao je Kujundžić. Nije želio komentirati niti je li zadovoljan radom HLK-a.

Devetogodišnji Gabrijel Bebić iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC.

Prema pisanju medija, HLK koja je provela inspekcijski nadzor o tijeku liječenja najviše tereti pedijatricu Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, koja je jedina prepoznala znakove sepse i postavila dijagnozu te odredila da dječak hitno treba u KBC Split.

Vodstvo HLK-a je pak u subotu poručilo kako čvrsto stoji iza utemeljenosti stručnog mišljenja Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor jer je objektivno i nepristrano te zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza samih liječnika.

“Smatram kako nije dobro za naše društvo i Komora neće dopustiti ovu svjevrsnu hajku, govor mržnje i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji i liječnicima pojedincima”, rekao je v.d. predsjednik HLK-a Krešimir Luetić, nakon što je odvjetnik liječnice Kaleb iznio u medijima da se samo nju tereti za smrt dječaka.

Komentiraj