KUJUNDŽIĆ: “Sindikati su maksimalno korektni i skromni”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u utorak je, uoči sastanka s pregovaračkim odborom zdravstvenih sindikata, kazao kako će zatražiti odgodu i nakon toga se ide sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Ja sam više puta rekao da su sindikati bili maksimalno korektni u pregovorima i skromni i mislim da će ova Vlada i narod naći četiri posto da bi zadržali liječnike, sestre i druge djelatnike u zdravstvu u Hrvatskoj”, rekao je ministar za N1.

Dodao je kako je za razumjeti ministra financija koji muku muči zadržati rejting i zatvoriti financijsku kontrukciju. “Ali, život je puno više od običnih financija, a zdravlje je iznad svega. Vjerujem da će i premijer i ministar podržati ovo”, kaže ministar.

Još se jednom zahvalio sindikatima na strpljenju i što nisu krenuli u štrajk u sezoni. Vjeruje da će pokazati i dodatno strpljenje i da će za nekoliko tjedana sve biti riješeno.

Na sastanak je stigao i ministar financija Zdravko Marić. On je novinarima rekao kako su imali puno internih konzultacija o ovoj temi. “Ne očekujem da će se danas donijeti ključni zaključci, ali razgovori se nastavljaju”, rekao je.

Na novinarsko pitanje može li povećanje od sedam posto, Marić kaže: “Jasno je kakav je stav vlada zauzela po pitanju politike plaća… Razgovarat ćemo na konstruktivan načinm, kako će to rezultirati, vidjet ćemo. Dobio sam poziv od ministra Kujundžića da dođem na sastanak i da čujem i jednu i drugu stranu i da kažem svoje mišljenje”.

Naglasio je akko je legitimno da svatko gleda svoj segment. Marić kaže kako ne mogu zanemariti zdravstveni sustav jer je financijski u lošem stanju. Ali, s druge strane, napominjem da, krenuvši od sestara, tehničara do liječnika, mislim da imamo izvrsnu kvalitetu, no ne možemo zanemariti financijsku sliku”, rekao je Marić i podsjetio kako je HZZO izašao iz državne riznice. “I oni trebaju nešto reći”, poručuje ministar financija.

Podsjetimo, danas će u Ministarstvu zdravstva početi pregovori o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

Posljednjeg dana mjeseca srpnja u Ministarstvu zdravstva potpisano je produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. Ipak, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća – za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

Komentiraj