HINA/ Edvard ŠUŠAK

KUJUNDŽIĆ “Radi se na rješavanju statusa studenata medicinsko-laboratorijske dijagnostike”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako se radi na rješavanju statusa studenata medicinsko-laboratorijske dijagnostike osječkoga Medicinskog fakulteta čije diplome u Hrvatskoj još nisu priznate, a zbog čega su studenti nedavno prosvjedovali u Osijeku.

“Problem je nastao prije pet godina i moramo ga riješiti. Nažalost, to je tada postavljeno krivo i sada moramo naći rješenje za te mlade ljude, a to radimo skupa s Ministarstvom znanosti, koje je prvenstveno nadležno”, izjavio je Kujundžić novinarima uoči konferencije “Fight & Win – Kako se oduprijeti raku”.
Izvijestio je kako je tim studentima već osigurano stažiranje, a još će se vidjeti “koja bi to razlika bila kako bi se izjednačili sa studentima medicinske biokemije koji su studij završili u Zagrebu”.

Smatra kako ti studenti sada ne mogu biti jednaki  “ako je netko imao manje programa, što tada nije bilo uređeno”.

Tijekom nedavnog prosvjeda osječki studenti prozvali su ministra Kujundžića za sukob interesa s obzirom na to da je izvanredni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, smjeru medicinske biokemije, tvrdeći kako se njegovi studenti i magistri medicinske biokemije protive priznavanju diploma i ozakonjenju magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike s osječkoga Medicinskog fakulteta jer bi tako izgubili monopolski položaj na tržištu rada u laboratorijskoj djelatnosti.

Na novinarski upit priprema li se reformom zdravstva i privatizacija zdravstva Kujnudžić je odgovorio kako smatra da se to zlorabi te da se ništa neće promijeniti i da će sadašnji koncesionari i zakupci imati uređeno stanje.

“Pacijentima će biti bolje, a time ćemo stimulirati zakupce i koncesionare da rade više i bolje, a pri tome mogu i zaraditi više ako rade bolje i ako su njihovi pacijenti zadovoljni”, dodao je Kujundžić.

Na upit što će biti s liječnicima u domovima zdravlja ministar Kujundžić je odgovorio kako će i liječnici koji su sada neravnopravni “doći u istu poziciju”, to jest da se izjednačava status svih liječnika, potiče ih se da rade više i bolje te da ostaju u svojim ordinacijama diljem Hrvatske.

Na upit o statusu liječnika u seoskim područjima Kujundžić je rekao kako će ti liječnici biti bolje stimulirani, a pacijenti će dobiti bolju uslugu.

Komentiraj