KUJUNDŽIĆ “Osigurani su novci za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću”

Autor:

Zagreb, 07.11.2018 - Zapoèeo je dvodnevni, 2. kongresa Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu, na kojem sudjeluju hrvatski i inozemni struènjaci, voditelji i èlanovi svih hrvatskih transplantacijskih programa, ukupno više od 250 lijeènika i medicinskih sestara koji se bave transplantacijom. Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva. Na fotografiji ministar Milan Kujundžiæ. foto HINA/ Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je komentirao slučaj smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića. Podsjetimo, inspekcije Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore utvrdile su propuste u radu liječnika u tom slučaju.

“Uistinu je za žaliti i tragično da je dijete izgubilo život, a da su pritom moguće počinjeni propusti. Istinu treba stvarno istražiti do kraja. U najmanju ruku zbog dva razloga: Jedan je da se zna puna istina, a drugi je da se to više ne ponovi u Hrvatskoj”, rekao je Kujundžić za HRT.

Na pitanje očekuje li pokretanje kaznene odgovornosti liječnika ili će to završiti samo na tijelima Liječničke komore kroz moguću suspenziju ili nešto slično, rekao je da to ne može reći. “U svakom slučaju to treba dodatno istražiti i, ako treba, i sankcionirati”, poručio je.

Naveo je kako su izvršene pripreme i osiguran novac za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću, kao dijelu dubrovačke bolnice. Napomenuo je kak se mijenja dijagnostički sustav. “Prepoznavajući probleme, posebice u Hitnoj, mi smo negdje prije sedam, osam mjeseci krenuli u nabavku 12 analizatora za uvjetno rečeno najugroženija mjesta na otocima, gdje bismo liječnicima olakšali s određivanjem iz kapilarne krvi, sedam-osam parametara. A s tim pilot-projektom krećemo onda dalje, gdje bismo ga proširili na ovakva mjesta koja su udaljena od laboratorija kako bismo olakšali liječnicima posao.”

Kujundžić je dugogodišnji liječnik, osjeća li osobnu odgovornost u smislu sustava koji je eventualno zakazao i koji bi trebalo unaprijediti u konkretnom slučaju u Metkoviću? “Uvijek kada stanete na bilo koje čelo, neovisno zove li se to ministarstvo ili poduzeće ili obitelj, uvijek imate odgovornost, ma što se događalo. U konkretnom slučaju u Metkoviću nema odgovornosti sustava, jer nisu bila zatvorena vrata ili nisu bile nepostavljene ordinacije. Ali osjećate kao čovjek, koji stoji na čelnome mjestu da trebate pokušati učiniti više da se takve stvari ne događaju, neovisno zvalo se to pojedinac, sustav, dom zdravlja, bolnica ili tvornica. Ako stojiš na čelu, uvijek moraš snositi moralnu obvezu pokušati mijenjati i popravljati”, zaključio je ministar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.