HINA/ Ante Gudelj/

KUJUNDŽIĆ O OSPICAMA “Ima razloga za zabrinutost”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je u Zagrebu izjavio kako u Dubrovniku postoji zabrinutost od epidemije ospica u Dubrovniku. Podsjetimo, u četvrtak su otkrivena dva nova potencijalna slučaja ospuca u Dubrovniku.

“Sve što je više od tri oboljela može se nazvati epidemijom. To je relativno mali broj ali zabrinjava zbog niske procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i objektivni rizik postoji”, rekao je Kujundžić noivnarima u Zagrebu, gdje je prisustvovao 70. obljetnici Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Dodao je da se poduzimaju ozbiljne mjere s docjepljivanjem, davanjem imunoglobina i izolacijama. “Vjerujem da neće doći do širenja. Međutim, sigurnosti nema, ima razloga za zabrinutost”, poručio je i dodao kako je u zadnjih godinu porasla procijepljenosti djece na tom području za oko 30 posto u odnosu na prethodne godine, ali to još nije dovoljno.

“Strahovi koji su se uvukli u roditelje ograničavaju ih u cijepljenju, a time rade štetu svojoj djeci ali i svima drugima koji mogu biti posredno zaraženi”, rekao je ministr i dodao da se metodama prisile ne postiže ništa. “Ljude prvenstveno treba podučiti da necijepljenjem ugrožavaju svoju djecu”, zaključio je Kujundžić.

Komentiraj