KUJUNDŽIĆ O MITU “Ako je to točno, to je nešto prestrašno”

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je u ponedjeljak da će zatražiti produljenje ustavnog roka za donošenje novog Zakona o pobačaju jer se neće stići donijeti taj zakon do 21. veljače iduće godine.

Ustavni sud dao je Hrvatskom saboru 21. veljače 2017. rok od dvije godine da donese novi Zakon o pobačaju, tako da je rok za donošenje novog zakona 21. veljače 2019. godine.

“Preosjetljivo je to pitanje i malo je vjerojatno da će se stići”, rekao je Kujundžić na skupu u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, potvrdivši kako će tražiti da se taj rok produži.

“Imamo radno tijelo koje analizira iskustva i praksu zemalja u Europi i diljem svijeta, pa ćemo na tome tragu usklađivati najprimjerenije što bi bilo u Hrvatskoj najbolje. Tu sretnoga rješenja nema, da će svi biti zadovoljni”, kazao je Kujundžić.

Komentirajući slučaj liječnika u KBC-u Split koji je tražio mito, zbog čega je upućena inspekcija u splitsku bolnicu, Kujundžić je istaknuo da ništa ne može reći unaprijed. “Ako je točno što se navodi, to je nešto prestrašno i za svaku osudu, a vidjet ćemo što će naći inspekcija, je li bilo osim davanja novca i stručnoga propusta”, rekao je dodavši kako će nalazi inspekcije biti vjerojatno gotovi do kraja tjedna.

Ministarstvo zdravstva nije razgovaralo o doplaćivanju inzulina

Osvrnuo se i na najavu da će se prema prijedlogu HZZO-a ubuduće gotovo sve vrste inzulina morati doplaćivati, ustvrdivši kako o tome nikada u Ministarstvu zdravstva nije bilo razgovara.

“Danas sam pozvao Upravu HZZO-a da vidim o čemu je netko od njihovih govorio. Dakle, do sada nije bilo o tome razgovara niti je pripremano na razini Ministarstva”, kaže Kujundžić.

Također je komentirao poskupljenje cigareta za dvije kune istaknuvši da se radi o usklađivanju cijene s europskom direktivom, a ne o njegovu zahtjevu za znatnim poskupljenjem cigareta.

“To nije povezano s onim za što se kao liječnik i čovjek zalažem. Zalažem se za čuvanje života i zdravlja, a dokazano je da je značajno povećanje cijena cigareta u svijetu dovelo do toga da 50 do 80 posto djece manje ulazi u svijet pušenja”, naglasio je Kujundžić.

Komentiraj