Hrvoje Jelavic/PIXSELL

KUJUNDŽIĆ “Ni u jednom dijelu ne zaostajemo za svjetskom medicinom”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao stanje u zdravstvu.

Prema proračunu za 2019. zdravstvo će dobiti milijardu kuna više, a Kujundžić kaže kako se to treba gledati dvoznačno. “S jedne strane to je velika svota za zemlju koja ima BDP kakav ima, veliki je pomak i pokazatelj osjetljivosti Vlade. S druge strane, to je malo u odnosu na potrebe. Ako gledamo da zdravstvo u svijetu godišnje poskupi od pet do deset posto i da toliko države povećavaju sredstva, to bi u našem slučaju bilo milijardu i pol ako želimo pratiti sve novosti i zadržati liječnike i sestre. Treba biti zadovoljan, ali nikako reći da je dosta. Trebat ćemo biti racionalni”, objasnio je ministar.

Kaže kako su dugove u zdravstvu naslijedili od SDP-a, a 2017. godinu su završili tako da nisu povećali deficit. “Ovu godinu ćemo vjerojatno nešto ga povećati, vidjet ćemo do kraja godine. Nastojimo s jedne strane potrošiti koliko je moguće manje, a pirtom pratiti sve što se događa u svijetu. Hrvatska medicina u nijednom segmentu ne zaostaje za svjetskom, a to nažalost košta”, naglasio je.

Komentirao je i inspekciju u bolnicama, potaknutu istupom zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić u Saboru. “Nismo zadovoljili očekivanje pacijenata niti javnosti. I zato potičemo bilo kojeg pacijenta da prijavi upravi bolnice bilo kakvu nepravilnost, da se te stvari sankcioniraju. Ovdje smo zadovoljili nešto drugo, istražili smo 401 prijavu i ono što je gospođa govorila u Saboru. Provjerili smo to, imamo nalaz inspekcije i povjerenstva. U konkretnom slučaju u Splitu nije bilo nikakvih propusta. Mislim da je gospođa radila neprimjereno za saborsku zastupnicu – govorila je neistinu. Reći da je vakuum aspiracija i kiretaža isto je kao da ja kažem da je isto operirati i amputirati nogu”, poručio je ministar.

Komentiraj