Kujundžić bi sredstva za liječenje djece skupljao od donacija

HINA / Zvonimir KUHTIĆ

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je najavio osnivanje fonda za posebno skupe lijekove kojeg bi punili građani i tvrtke, dok bi dio novca dala i država. Udruge roditelja oboljele djece nisu zadovoljne. One traže sustavno rješenje, a ne da takav fond ovisi o donacijama, piše Dnevnik.hr.

“Država osniva fond za posebno skupe lijekove u kojeg će novac moći uplatiti pravne i fizičke osobe i to za određenog pacijenta, odnosno za njegov lijek”, kazao je u ponedjeljak Kujundžić na okruglom stolu “Mogu li svi dobiti skupe lijekove? Od spinraze do drugih inovativnih lijekova”.

Dodao je da je osnivanje fonda već u proceduri, te bi sve trebalo biti gotovo ‘ovih dana’. Fond se osniva zbog nabavke skupog inovativnog lijeka Spinraza kojim se zaustavlja progresija spinalne mišićne atrofije. Upravo zbog postupanje ministra Kujundžića i Vlade u tom slučaju prije nekoliko dana su pred Banskim dvorima prosvjedovali roditelji oboljele djece. Jedan od njihovih zahtjeva je i bio osnivanje fonda za skupe lijekove, no time su htjeli da se taj problem sustavno riješi.

“On je to predstavio kao francuski model prema kojem se fond puni donacijama građana i privatnih firmi, a država daje određeni postotak. Stava sam da bi država prvenstveno morala voditi i puniti taj fond, a da građani i tvrtke u njemu mogu sudjelovati na dobrovoljnoj bazi”, kazala je Ana Alapić iz udruge Kolibrići koja okuplja roditelje vitalno ugrožene djece.

 

Komentiraj