HINA/ Miroslav LELA

KUJUNDŽIĆ “Ako prepoznam da sam odgovoran, dat ću ostavku”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u utorak je u Splitu dao izjavu za medije ok smrti mladića u Zaprešiću. kazao je kako je inspekcija na terenu te će, ako je bilo propusta, postupiti sukladno izvješću.

“Sljedeći korak je da će hitne službe županijske ili gradske biti u istim zgradama. 2016. smo popravili sustav u zagrebačkoj županiji kad smo ubacili novih 15 timova, ali na osnovu ovog slučaja, morat ćemo još ulagati”, kazao je Kujunždić, kako prenosi N1. Upitan tko je odgovoran za smrt mladića, kaže kako je teško reći bilo što osim izraziti sućut i žaljenje.

Na pitanje koliko košta jedan tim hitne pomoći, Kujundžić odgovara: “Tim čini liječnik, mdicinska sestra i vozač, manji je problem cijena, veći je što nemamo liječnika. Raspisali smo natječaj za šezdeset specijalizacija za hitnu medicinu, ali nije se javio dovoljan broj kandidata. To je jedan od problema”.

Kazao je i kako će, ako igdje prepozna da je odgovoran, podnijeti ostavku, Ali, kaže, u ovom trenutku ne prepoznaje svoju odgovornost. “Odgovornost je svih nas u državi. Svi Hrvati su odgovorni za zdravstveni sustav i ja držim da ga svi trebamo popravljati i čuvati”, rekao je.

“Hitna funkcionira na principu da onaj tko je slobodan dolazi. Nije udaljenost 40 kilometara, nego 29, ali to je manje bitno. Ulijeću timovi koji su najbliži slobodni. Jučer je ulijetao prvi slobodni tim i stizao drugi. U Zaprešiću je tim koji je trebao reagirati reanimirao mladu djevojku. Popravljamo u sustavu zdravstvenome gfje god možemo i što možemo. I ovdje vidimo problem i popravljat ćemo broj timova”, zaključio je ministar.

Komentiraj