facebook

KUHAR VATRENIH: “Nakon Argentine bilo je i malo roštilja, gibanica, pomfria…”

Jelovnik Dalićevim momcima na Mundijalu slaže slavonski chef Tomica Šukić.

“Dan uoči utakmice je puno drugačiji režim prehrane. Puno više ‘light’, samo na maslinovom ulju. Tjestenine, umaci, bez maslaca, s minimalno soli. I jako puno svježe rezanog voća i orašastih plodova. Bude i crvenog mesa, junetine i teletine, odnosno bijelog, piletine i puretine. Naravno, i ribe’, govori Đukić za Tportal.

S obzirom da ste u Rusiji, poznatoj po velikim rijekama, je li to riba iz slatkih voda ili morska?

‘Isključivo morska, riječna je nešto masnija. Doduše, kako smo u Rusiji, a ovdje ima bakalara, ali i lososa, koji je mrvicu masniji, ponudimo im i njih. Od bijele ribe, to su brancin, orada, šampjer, bijela oborita riba. No, ponavljam, ne inzistiramo na nekoj vrsti, već isključivo da riba koju nam dostave da bude svježa’.

A kako izgleda jelovnik nakon utakmica, posebno pobjeda? Sigurno ih ne ‘kažnjavate’ takvom laganom hranom?

‘Hahah.. Da. Ponudimo im malo ‘junk fooda’, poput pommes fritesa, prženih lignji. Nakon Argentine bilo je i malo roštilja, gibanica, tek toliko da promijenimo malo režim prehrane. Ali kako se utakmice približavaju, posebno dan prije nje, prehrana je ipak maksimalno kontrolirana’.

Znamo da ne gledate koliko tko pojede, ali sigurno Luka Modrić, koji je puno niži, recimo od Dejana Lovrena, ne pojedu jednaku količinu?

‘Zbilja ne gledam, ali vjerujte mi, svi su oni takvi profesionalci, da paze koliko će pojesti. Nema pretrpavanja. Radije si stave manje na tanjur, pa se ustanu dvaput, triput. Neki više vole voće, netko povrće, ili ribu, ili meso. Ali svi oni izuzetno paze koliko pojedu’.

A kako je s pićima? Votka nakon pobjede?

‘Ni govora. Kada završi utakmica, eventualno popiju pivo ili dva u svlačionici, kako bi im se opustili mišići. Ali nakon toga ništa. Inače, piju vodu ili eventualno svježe cijeđene sokove, iz hermetički zatvorenih boca. I to su sokovi od jabuke ili naranče. Sve ostalo ne dolazi u obzir’.

A tko im dozira vitamine i dodatke prehrani? Da im se slučajno ne ‘uvali’ kakav nedozvoljeni supstrat?

‘Za to su zaduženi liječnici. Naravno, ja i jelovnike priprema u suradnji s njima. Tako da ne trebate brinuti. Sve je strogo kontrolirano’, govori Đukić za Tportal.

Komentiraj