KUGA U KINI: Grad Bayannur proglasio izvanredno stanje do kraja godine

U Kini je otkrivena kuga: u bolnici u gradu Bayannuru sjeverozapadno od Pekinga u subotu je otkriven zaraženi pacijent, pa su vlasti u cijeloj regiji proglasile izvanredno stanje koje će trajati do kraja godine, objavio je CNN prenoseći kineske medije.

Vlasti su pozvale građane da budu naročito oprezni kako bi izbjegli rizik prenošenja bakterije na ljude, te da izbjegavaju loviti ili jesti životinje koje bi mogle izazvati infekciju. “Postoji rizik od epidemije kuge u gradu. Građani trebaju poboljšati samozaštitu i brzo izvijestiti o nenormalnim zdravstvenim okolnostima”, objavile su vlasti. Proglašena je druga od četiri razine izvanrednog stanja, i trajat će do kraja godine.

CNN podsjeća kako je kuga, koju uzrokuje bakterija što je prenose buhe i zaražene životinje, “jedna od najsmrtonosnijih bakterijskih infekcija u ljudskoj povijesti”. Za razdoblja Crne Smrti u Srednjem vijeku, u Europi je ubila oko pedeset milijuna ljudi. “Suvremeni antibiotici mogu spriječiti komplikacije i smrt ako se primijene na vrijeme”.

Bubonska kuga, koja je otkrivena u Kini, jedna je od tri vrste te bolesti, i uzrokuje bolne, natečene limfne čvorove, temperaturu, groznicu i kašalj.

CNN podsjeća kako je otkriće antibiotika ograničilo izbijanje i brzo širenje kuge, ali je nije i potpuno iskorijenilo. Nedavno se opet pojavila, što je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) ponukalo da je kategorizira kao “bolest koja se vraća”. Prema podacima WHO-a, svake godine od kuge oboli tisuću do dvije ljudi, ali vjerojatno je riječ o preniskoj procjeni, jer ima i neprijavljenih slučajeva.

Komentiraj