Kuća ljudskih prava Zagreb objavila je godišnji izvještaj, evo kakvo je stanje bilo u 2020. godini

Kuća ljudskih prava Zagreb objavila je godišnji izvještaj o ljudskim pravima u Hrvatskoj za 2020. godinu. Izvještaj je nastao temeljem sustavnog cjelogodišnjeg praćenja te doprinosima više od 40 organizacija civilnog društva.

Proteklu godinu, ističu, obilježila je pojava i širenje epidemije COVID-19 te dva razorna potresa koja su pogodila središnju Hrvatsku, najviše Zagreb i Baniju. Materijalna šteta potresa bila je vidljiva odmah, ali iz Kuće ljudskih prava ističu da će se se posljedice za ljudska prava, pogotovo socio-ekonomska, osjećati godinama.

“Ostvarivanje ljudskih prava je tijekom 2020. godine bilo prije svega obilježeno mjerama ograničavanja prava usvojenim radi zaštite javnog zdravlja i kao odgovor na pojavu i širenje epidemije. Zbog izvanrednih okolnosti došlo je do stagnacije u većini područja ljudskih prava gdje je prijašnjih godina zabilježen pomak, a nažalost i do nazadovanja u ostvarivanju ljudskih prava u mnogim područjima zaštite najranjivijih društvenih skupina i pojedinaca”, poručuju.

Negativni trendovi u pojedinim područjima koji traju već godinama, dodaju, pod utjecajem epidemije i posljednica potresa postalui su još naglašeniji i izraženiji, posebice ostvarivanja prava na zdravlje, prava na dom i adekvatne uvjete života te prava na rad.

Iz Kuće ljudskih prava naglašavaju da su riziku od siromaštva posebno izloženi osobe starije životne dobi, jednočlane obitelji i djeca. “Iako bi ovo trebalo biti prioritetno područje, Hrvatska je i kraj 2020. dočekala bez upotrebljive i na principima ljudskih prava razrađene javne politike suzbijanja siromaštva za buduće razdoblje, ali i bez novog plana zaštite i promocije ljudskih prava”, navode u sažetku izvješća.

Poručuju da u ovoj godini ljudska prava moraju biti visoko na listi prioriteta Vlade i Hrvatskog sabora te ponavljamo da je imperativno da se ekonomska, društvena i politička rješenja za izlazak iz krize temelje na ljudskim pravima, pogotovo zaštiti ugroženih društvenih i marginaliziranih skupina.

Godišnji izvještaj bit će redstavljen u četvrtak u sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima koja ove godine obrađuje teme ljudskih prava na potresom pogođenim područjima, medijske slobode i tužbe za defamaciju, klevetu i sramoćenje te zaštitu zviždača.

Cijeli izvještaj dostupan je OVDJE.

Komentiraj