EPA/MIRAFLORES PRESS OFFICE

Kubanska vojska dala potporu Nicholasu Maduru

Kubanska vojska izrazila je u subotu svoju potporu venezuelskom predsjedniku Nicholasu Maduru istodobno dok Havana, Madurov saveznik, optužuje Sjedinjene Države da pripremaju “agresiju” na Venezuelu.

Tijekom brojnih svečanosti održanih u vojarnama, koje je u petak i subotu prenosila državna televizija, pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga potpisivali su izjave potpore Nicholasu Maduru, uz tradicionalne slogane poput “Do pobjede, uvijek” ili “Domovina ili smrt, pobijedit ćemo”.

“Djelovanje Sjedinjenih Država u smislu napada na jednu zemlju, predstavlja uplitanje. Oni sami (Venezuelci) mogu razriješiti svoje interne probleme”, kazao je visoki vojni dužnosnik Ignacio Ariosa tijekom svečanosti u vojarni u Matanzi, 80 km udaljenoj od Havane.

Među potpisnicima izjave o potpori Maduru je i doministar oružanih snaga, general Joaquin Qiuntas Sola (80), sudionik povijesne revolucije Fidela Castra iz 1959.

Slične skupove potpore u cijeloj Kubi organizirali su radnici, učenici i studenti, pod sloganom “Ne dirajte Venezuelu”, podupirući svog gospodarskog i političkog saveznika.

Kubanske vlasti također su na društvenim mrežama pokrenule široku kampanju potpore Maduru i protivljenja čelniku oporbe Juanu Guaidou, kojega je kao privremenog predsjednika Venezuele priznalo 40-tak zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama.

“Kubanski narod izražava svoju solidarnost s Venezuelom, bolivarskom revolucijom i njezinim legitimnim predsjednikom Nicolasom Madurom, te traži da se poštuje suverenitet zemlje. Ne dirajte Venezuelu”, napisao je u subotu na svom Twitter računu kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel.

Kuba je najbliži saveznik Venezuele. Od početka 2000-ih Caracas je Kubi isporučivao naftu po prijateljskoj cijeni te pružao gospodarsku potporu, dok je Havana nudila usluge tisuća svojih liječnika, sportskih trenera i vojnih savjetnika.

Komentiraj