Damir Spehar/PIXSELL

Kuba pozvala građane na rad u urbanim vrtovima

Kubanske vlasti su pozvale državne i privatne farme na veću proizvodnju hrane, dok bi prazna i zapuštena gradski zemljišta trebala postati urbani vrtovi.

Program osnivanja urbanih vrtova je u ovoj otočnoj državi počeo prije 25 godina, nakon raspada Sovjetskog saveza. Kuba ovisi o uvozu brojnih proizvoda, a mala nestašica hrane se želi nadoknaditi i kroz veći angažman gradskog stanovništva.

Reineiro Chavez je umirovljenik, koji posljednjih deset godina uzgaja organsko povrće u urbanom vrtu pokraj kuće u jednoj od četvrti Havane. Govori kako ima dovoljno za svoju obitelj i lokalnu zajednicu, jer prodaje dio poljoprivrednih proizvoda. Usprkos gospodarskim problemima i nestašici hrane, sretan je što može pomoći ljudima u glavnom gradu.

Ekonomist Esteban Morales je istaknuo kako je za veću proizvodnju nužno da državne i privatne farme dobiju veću vrijednost za ono što proizvode, a to nema veze s uvođenjem kapitalizma.

Ideja urbanih vrtova je raširena diljem svijeta. Brojni gradovi u rubnim područjima dozvoljavaju sadnju povrća. Ponekad je dovoljno samo dobiti dokumente ili se plaća simbolična naknada za iznajmljivanje malog zemljišta.

Osim konzumacije zdravog povrća, stanovnici su na ovaj način aktivniji i imaju svoje mjesto za odmor.

Komentiraj